Belgisch fregat Leopold I redt 258 migranten uit smokkelboot

Het Belgische fregat Leopold I heeft gisteren 258 migranten gered uit een smokkelboot in nood op de Middellandse Zee. Na vernietiging van de boot werd koers gezet naar een Europese haven om de drenkelingen over te geven aan de lokale autoriteiten.
BELGA/DOPPAGNE

De Leopold I volgde het vaartuig dat verdacht werd van mensensmokkel al twee dagen vanop afstand. "Door middel van radars, infraroodcamera en andere langeafstandsensoren kon het fregat onzichtbaar blijven", aldus Defensie. "Daardoor kon een maximum aan informatie verzameld worden en een mogelijke vlucht van de smokkelaars vermeden worden vooraleer actie te ondernemen."

De reddingsprocedures werden ingezet bij het eerste daglicht, toen het vissersbootje geen vaart meer leek te hebben. De verkenningshelikopter had even voordien bevestiging gegeven van een groot aantal personen aan boord, averij en noodsignalen.

In totaal waren 258 migranten, onder wie vier vrouwen en 196 minderjarigen, aan boord. "Om mogelijks de verantwoordelijke smokkelaars te kunnen identificeren, werd informatie verzameld en werd de gebruikte boot grondig doorzocht."

"Smokkelaars nog tussen de opvarenden"

Defensie gaat er dus van uit dat de smokkelaars zich nog tussen de opgeviste opvarenden bevinden. Het is aan de autoriteiten van de haven in Italië of Griekenland waar ze zullen worden afgezet, om hen er tussenuit te halen.

De smokkelboot werd vernietigd. "Een vrij drijvend onbemand en ongecontroleerd vaartuig is namelijk een groot gevaar voor alle navigatie, in het bijzonder bij nacht", aldus nog Defensie.