Blanker dan blank

Ik was vroeg op de Boekenbeurs, kort na tien uur al. Een heel uur lang kon ik redelijk ongestoord door de vier zalen van Antwerp Expo wandelen. Daardoor zag ik voor de eerste keer de stand waar je je een leesbril kan laten aanmeten. En bekroop mij het verlangen om een selfie te maken met de bordkartonnen koe van Beemsterkaas. Op een podium sloofde een marketeer zich uit om in Verkavelingsvlaams het belang van marketing duidelijk te maken aan toch wel vijfentwintig geïnteresseerden. Om half elf 's ochtends.

Louis Van Dievel is schrijver en moderator van deredactie.be. Hij kampeert dezer dagen op de Boekenbeurs.

Ik zag een poster voor een stijlgoeroe die ik niet kende maar die trending blijkt te zijn. Ik bekeek de boeken van gerenommeerde psychiaters en andere ervaringsdeskundigen die mij aanzetten om eens diep over mijn eigen psyche na te denken. Iedereen moet aan zichzelf werken, en voor iedere menselijke tekortkoming - ze hoeft niet erg of eng te zijn - is er wel een boek, geschreven door een kenner. De Boekenbeurs is goed voor u.

Kinderen baas

Wat mij vervolgens opviel: de grote aandacht voor en de massale aanwezigheid van kinderen met ouders. Kinderen, geen pubers, die maken pas volgende week in schoolverband de Boekenbeurs enkele dagen "onveilig" en vooral lawaaierig. Kinderen zijn hopelijk de boekenkopers van morgen, luidt de redenering. En dus worden ze op de beurs in de watten gelegd, niet alleen met gratis ballons en grime, maar met een geweldig aanbod aan kinderboeken.

De Vlaamse jeugdauteurs en illustrators hebben internationale faam, er ligt werkelijk weinig pulp tussen die honderden meesterwerkjes. Wat mij gister al opviel: de blijvende populariteit van ouwe getrouwe Marc De Bel. En bij Ballon Boeken de onverslijtbare aanhang voor de inmiddels zestig jaar oude oer-Vlaamse stripfiguur Jommeke.

Blank publiek

Wat mij niet echt verraste maar wat ik toch een manco, een dik minpunt blijft: dik vijfennegentig procent van de beursbezoekers is blank, blanker dan blank zelfs. Hier en daar loopt er een gekleurde boekenliefhebber door de gangen, maar die is dan de uitzondering die de regel bevestigt.

Schrijfster Rachida Lamrabet die in 2008 de debuutprijs won, kloeg toen al de blankheid van de Boekenbeurs aan. Ze zei toen "dat ze dit land pas het hare zou kunnen noemen, op de dag de boekenbeurs ook zou bezocht worden door mensen uit haar wijk, wanneer er meer en meer schrijvers met een Marokkaanse of Turkse naam hun boeken zouden presenteren." We staan acht jaar later nog niet heel veel verder, vrees ik.

Kerk en leven

En uiteraard ging ik vanmorgen op zoek naar de stand van Kerk en Leven en Averbode/Halewijn uitgevers, waar de betere religieuze literatuur wordt aangeboden. En waar mijn komst met ironisch gelach werd begroet. Maar de gloednieuwe aartsbisschop De Kesel heeft helaas geen bestseller in de aanbieding. Marketinggewijs is dat toch een tekortkoming.

lees ook