Cabinepersoneel Lufthansa staakt in Frankfurt en Düsseldorf

Het cabinepersoneel van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft het werk neergelegd op de luchthavens van Frankfurt en Düsseldorf. De stakingsactie van vakbond Ufo zal een week lang duren, en zou daarmee de langste staking uit de geschiedenis van Lufthansa worden. Vandaag zijn alvast 290 geschrapt.

Lufthansa heeft op de eerste stakingsdag van het cabinepersoneel 290 vluchten geschrapt, waaronder 15 intercontinentale vluchten. In totaal zijn 37.500 passagiers getroffen door de annuleringen in Frankfurt en Düsseldorf. Bijna tien procent van alle geplande vluchten van de Lufthansa-groep is zo getroffen.

Passagiers moeten een week lang rekening houden met mogelijk geschrapte vluchten. Over de omvang van de staking is nog geen duidelijkheid, het cabinepersoneel wil "een nieuwe stakingstactiek" inzetten. Ufo-topman Nicoley Baublies zei dat de vakbond de staking van dag tot dag "flexibel wil handhaven", om Lufthansa zo weinig mogelijk kansen tot reactie te bieden.

Lufthansa is al maanden in overleg met het personeel over bezuinigingsplannen. Vooral de geplande verhoging van de pensioenleeftijd stuit op hevig verzet. Ongeveer 19.000 werknemers zijn betrokken in de gesprekken. Gisteren waren lastminute-onderhandelingen tussen het bedrijf en vakbond Ufo nog mislukt.

De Duitse maatschappij, moederbedrijf van Brussels Airlines, wordt herhaaldelijk getroffen door werkonderbrekingen van personeel dat zich verzet tegen nieuwe besparingsplannen. De stakingen dupeerden tienduizenden reizigers en hebben het bedrijf naar schatting enkele honderden miljoenen euro's gekost.

De luchthaven van München zou wegens het einde van de herfstvakantie in Beieren tot en met zondag geen hinder ondervinden van de staking.