De megabusiness van videogames: vijf keer de muziekindustrie

Vorige nacht stonden duizenden gamers ongeduldig aan te schuiven om als eerste het nieuwe Call of Duty-videogame in handen te krijgen. De game-industrie was nooit groter of winstgevender, en dat wordt wel héél duidelijk als we de omzet naast die van andere entertainmentsectoren leggen: vorig jaar brachten games 5 keer meer op dan de volledige muziekindustrie.

Sinds de eerste "Call of duty" uitkwam in 2003 was de serie wereldwijd al goed voor een omzet van meer dan 11 miljard Amerikaanse dollar. 175 miljoen exemplaren gingen over de toonbank: dat is een spel elke twee seconden, en dat al 12 jaar lang.

Dat videogames geen niche-entertainment meer zijn, is natuurlijk geen nieuws. Jong en oud spelen videogames, van prestigieuze projecten als "Call of Duty" en "Grand Theft Auto" tot simpele puzzelspelletjes als "Candy Crush".

Ook in België groeit de gamerfamilie gestaag: volgens marktonderzoeker Newzoo telt ons land 4,2 miljoen mensen die videogames spelen, op console, pc of mobiel apparaat. Opmerkelijk is dat amper de helft van die groep daar geld voor betaalt. Voor de meeste mensen is “gamen” het downloaden van gratis spelletjes op de smartphone of tablet. Belgen die wél geld overhebben voor videospelletjes betalen gemiddeld 127 euro per jaar. Dat is nog relatief bescheiden, zeker als je weet dat je voor de nieuwe "Call of Duty" op Playstation 4 alleen al bijna 65 euro moet ophoesten.

Een sector in verandering

Toch lijkt de spelconsole over haar hoogtepunt heen te zijn. In 2011 had 38 procent van de Vlamingen een Playstation, Xbox of Wii in huis, vorig jaar was dat er nog maar 29 procent. Hoe is dat mogelijk, als gaming aan zo’n opmars bezig is? Het antwoord zit in je broekzak: in 2014 hadden voor het eerst meer dan de helft van de Vlamingen een smartphone en meer dan de helft een tablets.

Dat is waarschijnlijk waarom dit jaar voor het eerst meer geld binnenstroomde door mobiele games dan door consolegames. En het aandeel van mobiele games, die vaak gratis zijn maar waar de speler kleine bedragen betaalt voor extra levels of meer punten, zal de komende jaren blijven stijgen in de miljardenomzet van videogames.

Dat "Call of Duty"-uitgever Activision Blizzard eerder deze week King Digital kocht, de maker van "Candy Crush", toont die evolutie aan. Het feit dat de populariteit van dat spel en de marktwaarde van het bedrijf de laatste tijd in vrije val is, leek de mensen bij Activision niet te deren.

Het allerbelangrijkste winst te maken in de game-wereld is namelijk een zo breed mogelijk publiek aanspreken, zeggen experts. En volgens die ideologie heeft Activision een zeer goede zaak gedaan: door de aankoop schat het bedrijf in het totaal meer dan een half miljard maandelijks actieve gebruikers aan te trekken, in maar liefst 196 landen.

Het duurste videospel ooit is de futuristische shooter "Destiny", uit 2014. Activision besteedde 500 miljoen dollar aan productie- en marketingkosten. Op een dag tijd was dat bedrag echter al terugverdiend.

"Destiny" houdt echter niet het record voor grootste opbrengst op een dag. Die eer gaat naar "Grand Theft Auto V", dat 815 miljoen dollar opbracht in de eerste 24 uur na release. Geen enkel entertainmentproduct – game, film, album of wat dan ook – haalde een hogere dagopbrengst.

De meest verkochte game blijft het Russische puzzelspel "Tetris". Het spel kwam voor het eerst uit op een Elektronika 60-computer in 1984, kwam doorheen de jaren uit op talloze platformen en wordt tot op vandaag gedownload op smartphones of tablets. Het is niet duidelijk hoe vaak het spel al werd verkocht: sommige bronnen spreken over 142 miljoen exemplaren, andere gaan zelfs tot 425 miljoen.