Eerste analyse wijst op warmteverschillen in tombe Toetanchamon

Uit een eerste, voorlopige analyse van de graftombe van de Egyptische farao Toetanchamon blijkt dat temperatuurverschillen op de wanden voorkomen. Dat heeft de Egyptische minister van Antiquiteiten Mamdouh al-Damati gezegd.

In de Vallei der Koningen in Egypte is het langverwachte radaronderzoek in de graftombe van Toetanchamon eindelijk begonnen. Met het onderzoek wil de Britse Egyptoloog Nicholas Reeves samen met zijn team nagaan of zich verborgen ruimtes bevinden achter de wanden van de grafkamer.

Zelf is hij overtuigd dat dit het geval is. Sterker nog: hij meent dat niemand minder dan de legendarische Egyptische koningin Nefertiti in één van die verborgen kamers ligt begraven.

Een eerste analyse lijkt alvast hoopgevend. Met de hulp van infraroodstralen heeft het team de wanden van de tombe aan een thermisch onderzoek onderworpen. "Op die manier wilden we de temperaturen van de wanden in kaart brengen", ze meldt minister al-Damati.

"Deze eerste, voorlopige analyse heeft temperatuurverschillen op de noordelijke wand aan het licht gebracht", gaat hij verder. "Om deze eerste resultaten te bevestigen, moeten we verder onderzoek doen om die delen van de wand die een afwijkende temperatuur hebben met zekerheid te onderscheiden."

Meest gelezen