Frankrijk voert tijdelijk weer grenscontroles in

Frankrijk gaat voor de duur van één maand opnieuw grenscontroles houden. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve aangekondigd. De extra checks komen er ter gelegenheid van de grote VN-klimaatconferentie, die van 30 november tot 11 december plaatsvindt in Parijs.
(archieffoto)

"Een maand lang gaan we opnieuw controles instellen aan onze grenzen", zei Cazeneuve. Als reden gaf hij "een mogelijke terroristische dreiging of een risico op verstoring van de openbare orde" aan. Hij wees erop dat in het Schengenakkoord, dat het vrije verkeer van personen binnen de Schengenzone regelt, sowieso bepaalde uitzonderingen voorzien zijn.

Frankrijk wil zich beter wapenen tegen een mogelijke aanslag, of tegen gewelddadige protesten. De controles zouden beginnen op 13 november. Het is niet bekend hoe streng de controles precies zullen zijn, en hoe ze precies in hun werk zullen gaan. Frankrijk is extra op zijn hoede, na onder meer de terreuraanslag op Charlie Hebdo in januari, en de verijdelde aanslag op een Thalystrein.

De klimaatconferentie is een bijzonder groot evenement: er worden 40,000 deelnemers verwacht, maar evengoed tienduizenden activisten van allerlei organisaties. Er is een grote protestmars gepland door Parijs op 29 november.