Het haar van K3

Vlaanderen en Nederland hebben drie nieuwe "K3-meisjes" gekozen. De haarkleur van de kandidates gaat met alle aandacht lopen en dat zet onze redacteur aan het denken.

Op de sociale media loopt sinds kort de campagne #covertheathlete. Die roept media wereldwijd op de toon en de inhoud van verslaggeving over vrouwen die aan topsport doen te veranderen. “Seksistische commentaar, ongepaste vragen en een focus op haar fysieke verschijning trivialiseert niet alleen de verwezenlijkingen van een vrouw, het stuurt ook de boodschap uit dat haar waarde op haar uiterlijk is gebaseerd en niet op haar vaardigheden”, luidt de motivering.

Concrete aanleiding voor de campagne is de opmerkelijke vraag die de Canadese tennisspeelster Eugenie Bouchard kreeg toegeworpen na haar winst in de tweede ronde van de Australian Open dit jaar. “Kun je even ronddraaien en ons je outfit tonen?”, vroeg de journalist haar op de tennisbaan. Bouchard gehoorzaamde met een lach, maar op sociale media wekte de vraag een storm aan verontwaardiging op. Waarom krijgen vrouwen die aan topsport doen zulke vragen en mannen niet?, was de onderliggende teneur die nu in de campagne is uitgemond.

Het stopt niet bij Bouchard. “Ze heeft het uiterlijk waarvan internationale jury’s dromen”, schreef NBC over turnster Viktoria Komova. “Heeft je borstverkleining je spel verbeterd? En buiten het tennis?”, kreeg Simona Halep ooit voorgeschoteld. “Ik vraag me af of haar vader haar ooit heeft gezegd: ‘Je zal nooit een stoot zijn of lange benen hebben, dus dat moet je compenseren’”, zei een BBC-commentator over die andere tennisspeelster Marion Bartoli.

“Ze wendden allemaal het hoofd af, misschien wilden ze hun kapsel niet in de war brengen, dat is mogelijk”, speculeerde een sportzender dan weer over de dames van de Duitse vrouwenvoetbalploeg. Nog een topper: “Wel, heb je de geruchten opgevangen over de controverse over je haar?”, een vraag die turnster Gabrielle Douglas ooit kreeg…

PS: Vanavond kozen Vlaanderen en Nederland drie nieuwe “K3-meisjes” in de finale van “K3 zoekt K3”. De zes finalistes werden twee aan twee volgens blonde, zwarte of rode haarkleur aan de kijker gepresenteerd. Die stemde niet op de meisjes zelf, maar op “het ideale K3-trio” dat nu “een bloeiende carrière” tegemoet gaat in de geoliede machine van Studio 100. Vlaanderen smult, zeker nadat de haartinten van de meisjes vroegtijdig waren gelekt.