Ierse premier wordt overspoeld met menstruatiedetails

De Ierse premier wordt dezer dagen overspoeld met details en verhalen over van Ierse vrouwen over hun menstruatie. De deelnemende vrouwen willen daarmee aanklagen dat abortus er nog steeds illegaal is. "Als de regering zo geïnteresseerd is in onze edele delen, is het maar eerlijk om alle details te delen."

De Ierse premier Enda Kenny krijgt dezer dagen erg gedetailleerde verhalen van vrouwen over hun menstruatiecyclus via zijn twitteraccount. Ze volgen daarbij het voorbeeld van de Ierse comédienne Gráinne Maguire die enkele dagen geleden de kat de bel aanbond om aan te klagen dat abortus in Ierland nog steeds illegaal is. "Als de regering zo geïnteresseerd is in onze edele delen, is het maar eerlijk om alle details te delen", luidde het.

Abortus is een gevoelig onderwerp in Ierland. Jaarlijks trekken duizenden vrouwen naar Engeland of Wales voor een abortus, omdat het daar wel is toegestaan. In Ierland mag het sinds 2014 enkel als het leven van de moeder in het gevaar is. Naast Ierland zijn in Europa enkel Polen en Malta zo streng.

lees ook