Obama wijst aanvraag voor omstreden pijpleiding af

De Verenigde Staten hebben formeel het Canadese project afgewezen om de Keystone XL-pijpleiding te bouwen. Volgens president Barack Obama is het project niet in het belang van zijn land en zouden de Amerikaanse inspanningen tegen de opwarming van de aarde worden doorkruist.

Het was Obama zelf die de beslissing heeft bekendgemaakt. Daarmee komt een eind aan zeven jaar getouwtrek over de pijpleiding die ruwe olie uit de teerzandvelden in Canada naar raffinaderijen aan de Golf van Mexico zou vervoeren.

"Deze pijpleiding zou geen goede zaak zijn voor onze economie, zoals sommigen hebben beloofd, noch een recept voor een klimaatramp", zegt Obama. Maar omdat hij wil inzetten op een leidende rol van de VS bij de strijd tegen de opwarming van de planeet heeft hij beslist om het pijpleiding project niet goed te keuren. "Het wel goedkeuren zou dat leiderschap hebben ondermijnd en dat zou een risico inhouden", aldus Obama.

Na de uitspraak van Obama heeft het bedrijf TransCanada laten weten dat het bedrijf de mogelijkheden bekijkt om een nieuwe vraag in te dienen.

Milieubeweging blij

Hoe dan ook betekent het "nee" van Obama een overwinning voor de milieubeweging.

"Na het afblazen van de boorplannen van Shell bij de Noordpool, het schrappen van overige boorvergunningen door Amerika in het gebied en de aankondiging van een justitieel onderzoek naar decennialange klimaatontkenning bij ExxonMobil, is het cancellen van Keystone het zoveelste serieuze signaal uit de VS dat het fossiele tijdperk op zijn einde loopt", reageert milieuorganisatie Greenpeace. "De wereld wil deze schadelijke vervuilers simpelweg niet meer en kiest liever voor een schone toekomst."