Ontwerper van Batmobiel en KITT is overleden

De Amerikaanse auto-ontwerper George Barris is overleden in zijn woning in Los Angeles. Barris was 89 jaar oud en al een hele tijd ziek. Zijn bekendste ontwerpen zijn de originele Batmobiel en KITT, de auto uit de tv-reeks "Knight rider".
Barris naast de Batmobiel in 1966.

Harris had zijn atelier in Hollywood, waar hij meewerkte aan tal van tv-reeksen en films. Zijn futuristische ontwerpen hadden een grote invloed op de Amerikaanse autocultuur in de jaren 50, 60 en 70.

Zijn bekendste creatie is de Batmobiel uit de originele tv-reeks, die van start ging in 1966. Harris gebruikte een oude Lincoln Futura als basis voor het ontwerp. De wagen werd twee jaar geleden verkocht voor 3,86 miljoen euro. Ook KITT uit "Knight rider" (foto onder) en de auto van de superheld Green Hornet zijn van zijn hand.

Daarnaast ontwierp hij ook wagens in opdracht van privéverzamelaars of bekende Amerikanen. Onder meer Frank Sinatra, Elvis Presley en Burt Reynolds deden beroep op zijn diensten. Barris werd ook geregeld ingehuurd door rockmuzikanten om tourbussen te ontwerpen.