Ook "internetkoks" moeten zich aan de regels houden

Wie geregeld huisbereide maaltijden via het internet aanbiedt, moet zich aan bepaalde regels houden. Zo waarschuwt het federaal voedselagentschap FAVV, dat naar eigen zeggen al klachten heeft ontvangen en op basis daarvan inspecties heeft uitgevoerd.

Op het internet is de afgelopen maanden een nieuwe trend opgedoken waarbij particulieren en hobbykoks, onder meer via sociaalnetwerksites, aan andere internetgebruikers huisbereide maaltijden aanbieden tegen een kleine prijs.

Net zoals taxidienst Uber en huurplatform Airbnb door de overheid worden opgevolgd, worden ook koks die via onlineplatformen huisbereide maaltijden aanbieden door het voedselagentschap gecontroleerd. Hierbij is het eender of de maaltijden nu bij de kok of bij de klant thuis worden genuttigd.

Op het internet lijst het FAVV voor alle duidelijkheid de regels op waaraan zulke koks zich moeten houden. "Ben je actief in de voedselketen en bied je maaltijden te koop aan, dan word je beschouwd als een "operator" en dan moet je vooraf geregistreerd zijn. Daarvoor moet je dan weer gekend zijn in de kruispuntbank voor ondernemingen en bepaalde nummers hebben", vat woordvoerder Lieve Busschots samen.

"We richten ons niet op wie eens enkele overschotten weggeeft, maar je hebt personen die tientallen maaltijden per dag aanbieden en werkelijk commerce beginnen doen. Dat is deloyale concurrentie, vinden ook sommige beroepsverenigingen. Wij willen met deze raad een positieve boodschap geven. Bezint voor ge begint", benadrukt Busschots.

Volgens Busschots wordt er niet actief op zoek gegaan, maar kan er wel worden opgetreden na klachten. "Die zijn er al geweest en er zijn al maatregelen getroffen", zegt ze.