Voor 668 miljoen euro aan kunst geveild in 2 dagen

De voorbije twee dagen heeft het veilinghuis Sotheby's voor zo'n 668 miljoen euro aan kunstwerken verkocht. Het duurste werk, een schilderij van Pablo Picasso, bracht maar liefst 62,1 miljoen euro in het laatje.

Het duurste schilderij dat geveild werd door Sotheby's, was "la gommeuse", een werk van Pablo Picasso. Het naaktportret van een cabaretdanseres, dat de Spaanse schilder op zijn 19e maakte, werd voor 62,1 miljoen euro gekocht door een Zwitserse kunsthandelaar.

Het schilderij "Paysage sous un ciel mouvementé" van Vincent van Gogh uit 1889 bracht 50 miljoen euro op. Het werk toont een landschap onder een donkere wolkenlucht in de Franse stad Arles, waar de schilder aan het einde van zijn leven woonde. De koper is niet bekendgemaakt.

Bijna 40 miljoen voor Modigliani

De nummer drie in het lijstje is het portret van een jonge vrouw in een zwarte jurk van Amedeo Modigliani uit 1919. Dat leverde 39,3 miljoen euro op. Daarna volgt het werk "Mystic suprematism" van de Russische kunstenaar Kazimir Malevich (34,7 miljoen euro).

"Nymphéas" van de Franse impressionist Claude Monet ten slotte ging onder de hamer voor 31,1 miljoen euro. Het schilderij uit 1908 beeldt een vijver met waterlelies af.

Dat er voor zo'n groot bedrag is verkocht de voorbije dagen komt onder meer omdat een groot deel van de kunstcollectie van de Amerikaanse miljardair en kunstverzamelaar Adolph Alfred Taubman te koop werd aangeboden. Taubman, die miljarden verdiende als ondernemer, was overigens de voormalige eigenaar van Sotheby's. Hij overleed in april.

Een volledig overzicht van de duurste werken vindt u hier.

"La gommeuse" van Pablo Picasso

"Paysage sous un ciel mouvementé" van Vincent van Gogh

"Paulette Jourdain" van Amedeo Modigliani

"Mystic suprematism" van Kazimir Malevich

"Nymphéas" van Claude Monet