Zoon van Burundese mensenrechtenactivist vermoord

Een zoon van de Burundese mensenrechtenactivist Pierre-Claver Mbonimpa is vermoord in Bujumbura. Volgens familieleden is zijn lichaam teruggevonden enkele uren nadat hij door de politie was aangehouden. Volgende maandag komt de VN-Veiligheidsraad bijeen over de toestand in Burundi, die dreigt af te glijden naar een nieuwe burgeroorlog.
Gisteren zijn in Bujumbura acht lichamen teruggevonden

"Ik ben ervan op de hoogte gebracht dat mijn zoon gedood is en dat zijn lichaam teruggevonden is in Mutakara, een opposantenwijk in Bujumbura", meldt Mbonimpa in een boodschap aan het Franse persagentschap AFP. Zelf verblijft de mensenrechtenactivist al sinds augustus in Brussel, na een mislukte aanslag in Bujumbura.

Eerder vandaag was de zoon van Mbonimpa aangehouden door de politie. Volgens getuigen vertoonde zijn lichaam kogelwonden. Inwoners van Mutakara hadden eerder aan AFP gemeld dat vier jongeren waren gedood tijdens een zuiveringsoperatie in de wijk door politie en leger.

Morgen loopt een ultimatum van president Pierre Nkurunziza (foto) af. Al wie de wapens heeft opgenomen tegen zijn bewind moet zich tegen dan overgeven. Wie zich aan de overheid uitlevert, zal eerst "twee weken (aan-)geleerd worden hoe van zijn land te houden" vooraleer "opnieuw naar de zijnen gestuurd te worden", liet de president maandag weten. Hij hoopt zo een eind te maken aan de onrust in het land naar aanleiding van zijn derde ambtstermijn als president.

Volgens waarnemers zijn de voorbije dagen al honderden inwoners van Bujumbura de hoofdstad ontvlucht, vooral uit stadswijken die bekend staan als oppositiegezind. De voorbije weken zijn overigens al tientallen opposanten vermoord teruggevonden.

De Verenigde Staten vrezen dat het aflopen van dat ultimatum het geweld zal doen toenemen. VN-ambassadeur Samantha Power wijst op de "gevaarlijke en onverantwoordelijke retoriek van zowel regering, regeringsgetrouwe milities, gewelddadige oppositiekrachten als criminelen". Ze verwijst naar Senaatsvoorzitter Révérien Ndikuriyo, die in een in het geheim opgenomen toespraak zijn aanhangers opgeroepen zou hebben "de mensen die enkel goed zijn om te sterven te verpletteren, uit te roeien. Ik geef jullie het bevel, ga jullie gang! ". Ook enkele andere hooggeplaatsten van het regime deden al controversiële uitspraken, met bovendien een etnische ondertoon.