"Doe de lichten van de Eiffeltoren uit want ik kan niet slapen"

Sommigen vragen het uit ecologische overwegingen, anderen omdat ze de lichtvervuiling in Parijs willen aanpakken: het doven van de verlichting van de Eiffeltoren tijdens de nacht. De Franse rapper Youssoupha vraagt het om een heel andere reden: de schijnwerper bovenop de toren houdt hem uit zijn slaap.

Youssoupha is een rapper met roots in Congo die zijn jeugd in Brussel doorbracht, maar sinds geruime tijd een carrière in Parijs uitbouwt. Hij is de zoon van de Congolese zanger en politicus Tabu Ley Rochereau die in 2013 is overleden. Momenteel is hij op tournee om zijn nieuwe album "NGRTD" te promoten.

Samen met zijn vriendin woont Youssoupha op de vijfde verdieping van een flatgebouw in Créteil, een gemeente vlak bij de Franse hoofdstad. Gordijnen heeft het koppel klaarblijkelijk niet, want in een interview met France Info heeft de rapper een opmerkelijke smeekbede aan het adres van de burgemeester van Parijs gelanceerd: hij vraagt de schijnwerper bovenop de Eiffeltoren 's nachts te doven omdat het licht hem en zijn vriendin uit hun slaap houdt.

"Dat is toch bizar!", doet hij zijn beklag. "Gelieve mijn werkuren te respecteren. Sommige mensen moeten werken verdorie!" Philippe Vandel, de journalist die het interview afnam, reageerde achteraf verrast. "Ik dacht dat hij een grapje maakte, maar dat bleek niet het geval", zei hij.

lees ook