"Meneer" Xi en "meneer" Ma houden historische ontmoeting

Vandaag vond een historische ontmoeting plaats tussen de Chinese president Xi Jinping en zijn Taiwanese collega Ma Ying-jeou in Singapore. Nooit eerder spraken de leiders van beide landen elkaar. Taiwan scheurde zich in 1949 af van China, maar China beschouwt het land nog altijd als een afvallige provincie.

De twee leiders zaten een uur samen. Na afloop was er geen gezamenlijke persconferentie. Voor Taiwan was het de president zelf die reageerde op de gesprekken, voor China een vertegenwoordiger van de president.

Ma, de Taiwanese president, verklaarde dat hij met Xi gesproken had over de deelname van Taiwan aan internationale organisaties zoals de VN. China houdt dat tegen. Volgens Ma zou Xi gezegd hebben dat China die vragen "adequaat en geval per geval" zal behandelen.

Maar aan de overkant van de gang klonk dat al heel anders. China "begrijpt de wens van Taiwan" om internationaal een eigen rol te kunnen spelen, maar het voegde daar meteen aan toe dat Peking geen initiatieven kan toestaan die "het land splitsen".

Nog volgens Ma zou Xi instemmen met een studie over de mogelijkheid om een soort ambassade te installeren op elkaars grondgebied. Diplomatieke topsport dus daar in Singapore. Deze top had dan ook vooral een symbolische waarde en dat was eraan te zien.

Zo mocht de term president niet gebruikt worden. Er werd steevast gesproken over "meneer" Xi en "meneer" Ma. Vlaggen waren ook uit den boze en de achtergrond voor de historische handdruk had geen rode kleur (China) of blauwe kleur (de partij van Ma), maar wel geel. Wellicht geheel toevallig een keizerlijke kleur in China...

1.000 raketten

China en Taiwan leven al meer dan 60 jaar op voet van oorlog. Er staan nog altijd meer dan 1.000 Chinese raketten op het eiland gericht en Peking zegt nog steeds dat het Taiwan desnoods met geweld terug wil inlijven. Sinds president Ma aan de macht is op het eiland zijn er - voornamelijk economische - toenaderingen geweest tussen beide landen.

De ambtstermijn van de Taiwanese president Ma loopt af en hij staat er niet goed voor in de peilingen. Wellicht hoopt hij dat dit historische gesprek daar verandering in kan brengen. Toch blijft het zeer de vraag of dat zal lukken. Het merendeel van de Taiwanezen wil immers geen hereniging met China. Ma wordt dan ook verweten dat hij Taiwan verkoopt aan China om er zelf garen bij te spinnen.