"Sjoemelsoftware" woord van het jaar in Nederland

"Sjoemelsoftware" is volgens het Genootschap Onze Taal het woord van het jaar in Nederland. Dit is bekendgemaakt tijdens een congres in Breda. "Sjoemelsoftware", software die gebruikt wordt om testresultaten te beïnvloeden, kreeg zo'n 54 procent van de ongeveer duizend stemmen.

Het jaareinde gaat steevast gepaard met de verkiezing van het woord van het jaar. Daarbij is het vaak verwarring troef: zo kiest zowel Vlaanderen als Nederland een woord van het jaar en dit in een organisatie van Van Dale.

Los van deze verkiezing, organiseert ook het Genootschap Onze Taal in Nederland een verkiezing van woord van het jaar. Het is in die laatste context dat nu het woord "sjoemelsoftware" als winnaar uit de bus is gekomen.

"Sjoemelsoftware" werd gekozen door de leden en volgers van het Genootschap en de luisteraars van het radioprogramma "De taalstaat". Het woord kreeg 54 procent van de stemmen.

"Fyra-debacle"

Het woord "vluchtelingencrisis" werd tweede, gevolgd door "beefgebied", dat verwijst naar het door aardschokken geteisterde gebied in Groningen. Tot de andere genomineerde behoorden "economisme" (de tendens om maatschappelijke problemen tot economische kwesties te herleiden), "Fyra-debacle", "veruberisering" (het aanbieden van diensten door niet-beroepsbeoefenaars) en "worstangst" (de angst voor de kankerverwekkende eigenschappen van bewerkt vlees).

Bij de verkiezing van het woord van het jaar gaat het Genootschap Onze Taal op zoek naar een uitdrukking die "het meeste kenmerkend is voor het voorbije jaar". De nominaties hoefden niet per se woorden te zijn die pas in 2015 zijn ontstaan.

Vorig jaar koos het Genootschap nog het woord "rampvlucht" tot woord van het jaar.

Het andere woord van het jaar

De zoektocht van Van Dale naar het (Vlaamse) woord van het jaar gaat komende dinsdag 10 november van start. Vanaf die dag kan iedereen op de website van Van Dale terecht om een woord in te sturen. De inzendingen worden op 24 november afgesloten.