"Tientallen kinderen slachtoffer van geweld in Zuid-Soedan"

Tientallen kinderen hebben al de dood gevonden in het opflakkerende geweld in Zuid-Soedan, waar het vredesakkoord niet gerespecteerd wordt. Dat zeggen de Verenigde Naties.

Het geweld is de laatste weken opnieuw aan het escaleren in het noorden van het land, aldus de VN. Dit heeft "grote gevolgen voor de burgers". Een 40.000-tal mensen loopt gevaar voor hongersnood.

Het rapport, dat gisteravond gepubliceerd werd, maakt ook melding van burgerslachtoffers in Zuid-Soedan. In de Leer-regio, een belangrijk gebied voor olieproductie, vechten rebellen en regeringstroepen om de controle. Daarbij vielen al zeker 80 burgerslachtoffers tussen 4 en 22 oktober. Volgens de VN is drie vierde van de slachtoffers nog maar een kind, omgerekend minstens 57 doden.

Nochtans werd op 26 augustus een vredesakkoord ondertekend, maar dat heeft de wapens niet tot zwijgen gebracht.

Burgeroorlog

In Zuid-Soedan woedt al sinds 2013 een hevige burgeroorlog. Het regeringsleger dat trouw is aan president Salva Kiir staat daar tegenover de rebellengroepering onder leiding van Riek Machar, voormalig vicepresident onder Kiir. Duizenden mensen lieten daarbij het leven en meer dan 2,2 miljoen mensen -een kwart van de bevolking- zijn op de vlucht geslagen.

Eind oktober waarschuwden de Verenigde Naties, Unicef en de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) er al voor dat meer dan 30.000 mensen door het aanhoudende geweld het risico op hongersnood lopen, en dus nood hebben aan hulp.