Betogingen in Taipei voor historische ontmoeting tussen Chinese en Taiwanese leider

In de Taiwanese hoofdstad Taipei zijn vannacht honderden mensen op straat gekomen. Ze betogen naar aanleiding van de geplande ontmoeting tussen de Taiwanese president Ma Ying-jeou en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping.

De manifesten droegen borden met het opschrift "Taiwan onafhankelijk". Sommigen van hen probeerden ook het parlementsgebouw binnen te dringen, maar zij werden tegengehouden door de politie. Zaterdagochtend bevinden zich nog altijd een tiental manifestanten voor het gebouw van het Taiwanese parlement.

Ook aan de buurt van de luchthaven hadden heel wat demonstranten zich verzameld. Sommige betogers staken foto's van de Chinese en Taiwanese leider in brand. Daarbij werden ook slogans geroepen, waarbij Xi als een "Chinese dictator" en Ma als een "verrader" werd omschreven. Volgens de politie werden er aan de luchthaven verschillende manifestanten opgepakt, maar het is niet duidelijk om hoeveel mensen het gaat.

Later vandaag zullen Ma Ying-jeou en Xi Jinping in Singapore achter gesloten deuren met elkaar spreken. Het is voor het eerst dat de leiders van Taiwan en China elkaar ontmoeten. De twee presidenten zullen naar verwachting hun standpunten over de consolidatie van de vrede uitwisselen.

Taiwan is sinds 1949 onafhankelijk, maar het wordt niet erkend door China, dat het eiland nog altijd als een opstandige provincie beschouwt. Een deel van de Taiwanese bevolking verwijt president Ma Ying-jeou nu dat hij het land aan China "verkoopt".