Beveiliging Wetstraat 16 blijkt ondermaats

Een interne audit die De Tijd kon inkijken maakt brandhout van de beveiliging van het kabinet van de premier in de Wetstraat 16 en zijn ambtswoning aan de Lambermontstraat. Opmerkelijk: de problemen zijn blijkbaar niet nieuw.
Danny Gys/Reporters

De Tijd-journalist Lars Bové heeft een veiligheidsaudit kunnen inkijken over de beveiliging van "het zenuwcentrum van de Belgische politiek" en die blijkt ondermaats. "In deze tijden van terreurdreiging is het onverantwoord dat de beveiliging er niet optimaal is", zegt hij erover. "Wat wel hallucinant is dat er ook al een audit was in 2009 en dat voorgaande premiers (nvdr. Yves Leterme en Elio Di Rupo) eigenlijk geen maatregelen hebben genomen."

Antiterreurorgaan OCAD heeft onlangs het dreigingsniveau van de premier verlaagd waardoor premier Michel geen recht meer heeft op de dure bodyguards van de staatsveiligheid. Volgens de krant was dat niet naar de zin van de premier. Michel zou zich nog steeds bedreigd voelen en zou nog regelmatig bedreigingen ontvangen en daarom de lijfwachten uit zijn eigen budget blijven betalen.