Brits vliegtuig ei zo na geraakt door raket bij Sharm el Sheikh, Egypte ontkent

In augustus is een Brits passagiersvliegtuig bijna geraakt door een raket in de buurt van de Egyptische badplaats Sharm el Sheikh. Het incident is nu pas bekend geraakt. Vermoedelijk wordt de zaak opnieuw onderzocht nadat afgelopen week een Russisch vliegtuig - mogelijk door een bom - is neergestort. De Egyptische regering ontkent dat er gevaar was.

Volgens Britse media zag de piloot van het toestel het projectiel recht op het vliegtuig afkomen. Dankzij een ontwijkingsmanoeuvre heeft de raket het toestel niet geraakt, maar het projectiel scheerde toch op zo'n 300 meter langs het vliegtuig. Het Britse ministerie voor Vervoer ging niet uit van een aanslag, maar dat de raket is afgevuurd tijdens een oefening van het Egyptische leger.

Het vliegtuig van Thomsom Airways met 189 passagiers aan boord, is na het voorval veilig geland in Sharm el Sheikh. Vermoedelijk wordt het incident opnieuw onderzocht, nadat vorige week een Russisch vliegtuig is neergestort dat was vertrokken uit Sharm el Sheikh. Verschillende inlichtingendiensten - waaronder de Britse - vermoeden dat het toestel is gecrasht door een bom die in het laadruim van het vliegtuig was geplaatst.

"Berichten helemaal onjuist"

De woordvoerder van de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken ontkent dat er gevaar was voor het toestel of de inzittenden. Met een reeks tweets legt hij uit dat er militaire oefeningen waren in de buurt van de luchthaven van Sharm el Sheikh, maar dat het niet ging om een luchtdoelraket.