Egypte is boos op het Westen, maar blijft vaag over het onderzoek naar de crash

De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Sameh Shoukry (foto), vindt dat het Westen de voorbije jaren niet voldoende heeft meegeholpen in de strijd tegen het terrorisme. Voorts had Caïro verwacht dat landen, die hun vluchten opschorten, ook zouden meedelen waarom ze dat doen. Vorige week stortte een Russische Airbus neer in de Sinaï. Van de 224 mensen aan boord heeft niemand het ongeluk overleefd.

De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken noemde geen namen. Maar zowel de Amerikaanse, de Britse als de Russische inlichtingendiensten lieten de afgelopen week verstaan dat ze ervan uitgaan dat er een bom aan boord was van het neergestorte vliegtuig. Het springtuig kan alleen binnengesmokkeld zijn op de luchthaven van Sharm el Sheik. Dat zou betekenen dat de veiligheid daar te wensen overlaat.

Egypte zegt dat er intussen een onderzoek gestart is naar het personeel in de luchthaven. Hoe dan ook komt de crash erg ongelegen voor het toerisme. De sector is namelijk nog altijd aan het herstellen van de politieke onrust, waarin het land zich bevindt sinds de val van de vroegere president Hosni Moebarak.

"Alle scenario's zijn nog mogelijk"

Een persconferentie in de late namiddag was alvast weinig verhelderend. Ayman Al-Mokadem, het hoofd van de onderzoekscommissie die zich over de ramp zal buigen, liet opnieuw weten dat er op opnamen in de cockpit op het laatste moment een geluid hoorbaar is.

Hij voegde eraan toe dat alle mogelijke scenario's  nog onderzocht worden en dat zijn team nog altijd informatie verzamelt. Voorts zei hij dat sommige brokstukken, die over een ruim gebied verspreid liggen, nog ontbreken. En dat er meer bezoeken van internationale experts gepland zijn aan de plaats van de ongeluk.