Hoofdrolspeelster "Much loved" aangevallen in Casablanca

Loubna Abidar, de vrouw die de hoofdrol speelt in de Marokkaans-Franse film "Much loved" over prostitutie in Marokko, is het slachtoffer geworden van fysieke agressie in Casablanca. Dat zegt ze in een filmpje dat ze op Facebook heeft geplaatst. Het is niet de eerste keer dat een acteur uit de film wordt aangevallen.

"Much loved" is een film van de Frans-Marokkaanse regisseur Nabil Ayouch die de verborgen problematiek van prostitutie in Marokko belicht. Gelauwerd in het Westen, heeft de film van meet af aan kwaad bloed gezet bij de Marokkaanse autoriteiten. Afgelopen voorjaar hebben ze vertoningen in Marokko verboden.

Extremisten nemen daarmee geen genoegen en hebben verschillende acteurs die in de film meespelen de voorbije maanden al meerdere keren bedreigd en geïntimideerd. Ook hoofdrolspeelster Loubna Abidar kreeg afgelopen voorjaar doodsbedreigingen. In de film speelt zij een prostituee.

Gisteren is het voor haar van kwaad naar erger gegaan. In de straten van Casablanca is de actrice aangevallen en zwaar toegetakeld, zo vertelt ze (in het Arabisch) in een filmpje dat ze op Facebook heeft geplaatst.

Met een gezwollen gezicht en in tranen zegt ze dat dokters, ziekenhuizen noch politieagenten haar wilden helpen. "Midden in de nacht ben ik naar het hoofdcommissariaat van Casablanca gegaan. Daar heeft men mij op hoongelach onthaald. "Eindelijk: Abidar heeft slaag gekregen", zei één agent."

"Dit alles voor een film die jullie niet eens hebben gezien", richt ze zich tot alle mensen die haar tot nu toe hebben bedreigd en aangevallen. "Jullie hebben enkel die fragmenten gezien die de autoriteiten jullie hebben willen tonen. Beoordeel me op basis van de hele film."