Meeste Belgische toeristen uit Sharm el Sheikh weer thuis

De meeste Belgische toeristen die nog in de Egyptische badplaats Sharm el Sheikh verbleven, zijn opnieuw in België. Twee vliegtuigen van Thomas Cook en Jetair brachten afgelopen nacht nog 300 mensen naar huis.

Even voor 7 uur vanmorgen landde het vliegtuig van Thomas Cook op de luchthaven van Zaventem. Iets later dan voorzien, aangezien de uittocht op de luchthaven van Sharm el Sheikh ter plaatse heel wat drukte met zich meebrengt. Aanvankelijk werd gezegd dat de reizigers hun bagage niet mochten meenemen, uit veiligheidsoverwegingen, maar dat blijkt nu toch het geval.

Jetair zendt vanmiddag nog een vliegtuig naar de Egyptische badplaats. "In het begin van de namiddag vertrekken die mensen en dan zijn alle Jetair-reizigers uit Sharm el Sheikh vertrokken en naar België teruggekeerd", zegt Hans Vanhalemeesch van Jetair.

Van Thomas Cook zitten nog een zestigtal toeristen in Sharm el Sheikh. "Zij komen in principe volgens het normale vakantieschema tegen 12 november terug", meldt Thomas Cook. "Maar als die Belgen absoluut sneller willen terugkomen, gaan we dat met die klanten bekijken."

Ook Russen en Britten ontvluchtten Sharm el Sheikh

Ook Rusland en Groot-Brittannië gaan vandaag door met de repatriëring van duizenden landgenoten uit de Egyptische badplaats Sharm el Sheikh. Moskou zond gisteren maar liefst 44 lege vliegtuigen om toeristen uit Sharm en uit Hurghada terug te halen.

Vorige week stortte een Russisch vliegtuig neer, net nadat het was opgestegen uit Sharm el Sheikh. Mogelijk zat er een bom in het vliegtuig. Franse experts die de zwarte dozen onderzochten, spreken van een plotse explosie. Maar het Egyptisch hoofd van het internationale team dat de crash onderzoekt, zegt dat het te vroeg is om de juiste oorzaak te kennen. Alle scenario's liggen nog op tafel, laat hij weten. De Egyptische autoriteiten blijven voorzichtig aangezien het toerisme vitaal is voor de economie van het land.