Roemenen betogen opnieuw tegen "corrupte politieke klasse"

Ongeveer 15.000 mensen zijn vrijdag in Boekarest en in andere grote Roemeense steden op straat gekomen om te protesteren tegen het politiek bestuur in hun land. De manifestanten verwijten de Roemeense bewindvoerders corrupt te zijn. Ze scandeerden slogans als "corruptie doodt" en "te veel corruptie, te weinig gerechtigheid".

Het is al voor de vierde dag op rij dat de Roemenen op straat komen. De manifestaties kwamen er nadat een brand in een nachtclub afgelopen vrijdag aan 32 mensen het leven had gekost. Achteraf bleek dat de nachtclub niet over de nodige vergunningen beschikte.

Door het aanhoudende protest zag eerste minister Victor Ponta zich woensdag nog genoodzaakt om ontslag te nemen. De 43-jarige sociaaldemocraat had voordien wel al politieke averij opgelopen. Eerder werd hij onder meer al beschuldigd van corruptie, belastingontduiking en witwaspraktijken.

Naast de protestmarsen, vond vrijdag in het centrum van de hoofdstad ook een "stille mars" plaats ter nagedachtenis van de 32 slachtoffers van de brand. De deelnemers plaatsten kaarsen vlakbij de plek waar de ramp plaatsvond.