Steeds meer mannen kiezen voor job in de zorgsector

Meer en meer mannen kiezen voor een job in de zorgsector. Dat blijkt uit het jaarlijks rapport van zorgambassadeur Lon Holtzer. De afgelopen vier jaar is het aantal mannelijke verpleegkundigen met ruim 14 procent gestegen. In de gezinszorg zijn er zelfs 40 procent meer mannelijke werknemers.
AUBERT / BSIP

Op vier jaar tijd telt Vlaanderen een vijfde meer zorgverleners. Het gaat dan bijvoorbeeld over verpleegkundigen, zorgkundigen, maar ook over kinesisten en huisartsen. Tussen 2010 en 2014 steeg hun aantal met meer dan 43.000. En daar zitten ook steeds meer mannen bij. Zo kwamen er ruim 2.000 mannelijke verpleegkundigen en evenveel mannelijke zorgkundigen bij.

"Vooral in de gezinszorg is de stijging opmerkelijk", zegt zorgambassadeur Lon Holtzer, die zelf verrast was door de cijfers ze deels verklaart door de bijgestuurde beeldvorming over de sector. "Maar ook de crisis speelt zeker een rol", zegt hij. "Het zijn daarnaast ook gewoon toffe jobs. Waarom zouden de mannen daar niet op afkomen?"

Belangrijke kanttekening: hoewel er steeds meer mannen voor een job in de zorgsector kiezen, zijn ze nog steeds ruim in de minderheid. Toch is er werk genoeg in de sector, want tegen 2020 is er nood aan nog eens 30.000 bijkomende zorgverleners.