Vooral vrouwen slachtoffer van cybergeweld

1 op de 3 tienermeisjes is al eens geconfronteerd met ongewenste seksueel getinte opmerkingen over uiterlijk of seksualiteit via sociale media. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Antwerpen. Onderzoekster Kathleen Van Royen, te gast in het radioprogramma "Bonus", vindt dat de overheid iedereen moet bewustmaken van de gevaren van cybergeweld.

Aan een 1.000-tal jongeren tussen 12 en 18 jaar werd gevraagd wat ze de voorbije 6 maanden op sociale media meemaakten. Bijna één derde van de meisjes kreeg al eens een ongewenste opmerking over uiterlijk lichaam of seksualiteit. Eén op vijf van werd "hoer" of "slet" genoemd. En zeven procent van de meisjes kreeg ooit een seksueel getinte vraag waar dwang of bedreigingen aan te pas kwamen. Van bijna één procent, tot slot, werd een foto met naakt verspreid via sociale media.

Niet alleen jongens en mannen

Meisjes krijgen het volgens de studie beduidend zwaarder te verduren dan jongens. Als verklaring wijst onderzoekster Kathleen Van Royen op een ongelijke genderhouding. De impact is vooral groot bij jonge meisjes. Vooral als ze herhaaldelijk opmerkingen krijgen of benaderd worden. 

De daders zijn niet alleen jongens, mannen of onbekenden maar ook andere vrouwen of meisjes. "Wie zich te aantrekkelijk of te suggestief voorstelt via sociale media, wordt daarvoor afgestraft", zegt Van Royen. "Vaak gebeurt dat uit jaloezie of onzekerheid.

Workshops tegen cybergeweld

Hoewel de studie van de Universiteit Antwerpen focust op jongeren tussen 12 en 18 jaar, hebben ook volwassen vrouwen last van cybergeweld. Bij het Digital Leadership Institute, in Brussel, organiseren ze workshops met tips om dat tegen te gaan. Veel gebruikers van sociale media weten bijvoorbeeld niet hoe ze de privacyinstellingen moeten aanpassen, of doen niet de moeite om vervelend gedrag te rapporteren.

"Er is nog te weinig onderzoek gedaan naar cybergeweld tegen volwassen vrouwen", zegt Van Royen. Wel is onlangs een VN- rapport hierover verschenen. Daaruit blijkt dat op internationale schaal 73 procent van de vrouwen al eens 1 keer te maken had met een bepaalde vorm van online geweld."

Structurele aanpak nodig

De impact van cybergeweld kan moeilijk onderschat worden, vindt Van Royen, omdat die vaak groter is als er meer getuigen zijn. Bovendien is het voor jonge meisjes moeilijk om zich van sociale media weg te trekken. "De overheid heeft goede bewustmakingscampagnes", zegt de onderzoekster. losstaande initiatieven naar jongeren toe. "Maar het losstaande initiatieven, terwijl eigenlijk een meer structurele aanpak nodig is."