200 mensen houden wake voor slachtoffers ongeval Marke

In Marke, een deelgemeente van Kortrijk, is gisterenavond een wake gehouden voor de slachtoffers van het dodelijke ongeval daar. Een auto reed vanochtend in op een groep voetgangers. Twee mannen zijn daarbij om het leven gekomen. Tien anderen raakten gewond, vier van hen mochten het ziekenhuis al verlaten. De slachtoffers zijn voor het overgrote deel leden van verenigingen die oorlogsherdenkingen bijwonen. De bestuurder, een 53-jarige man, zou volgens ooggetuigen onwel zijn geworden. Hij zou geen alcohol of drugs hebben gebruikt.
lid Sofam

Zo'n 200 mensen kwamen samen op de plaats waar  het zware ongeval plaatsvond. Onder hen reddingswerkers, buurtbewoners, ooggetuigen en sympathisanten. Ook de Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne was aanwezig.

"Ik heb mij al 100 keer de vraag gesteld hoe je zoiets kunt vermijden, maar dit is gewoon een heel, heel dom ongeval", reageert de burgemeester. "Dit is gewoon het noodlot. Onvermijdbaar." De aanwezigen staken kaarsen aan en hielden een moment van stilte.

"Hij lag met zijn hoofd op het stuur"

Omstreeks 9.30u kwam de wagen vanuit de richting van de kerk van Marke. Daar moet de bestuurder de controle over zijn stuur zijn verloren. Een vrouw werd daarbij geraakt door de zijspiegel van de wagen. Zij raakte lichtgewond. 

Even later reed de wagen in op een groepje oud-strijders en leden van verenigingen die oorlogsherdenkingen bijwonen. De wagen kwam vervolgens tot stilstand tegen een woning. Een 87-jarige man stierf ter plaatse, een 67-jarige man overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Van de zes slachtoffers die nog in het ziekenhuis verblijven, verkeert niemand in levensgevaar.

"Er zijn getuigen die hebben gezien dat de bestuurder van de wagen met zijn hoofd op het stuur lag en dat hij toch al 100 à 150 meter op de stoep reed, vooraleer de eerste aanrijding te veroorzaken", vertelde Tom Janssens van de Kortrijkse afdeling van het parket van West-Vlaanderen. "We hebben hem nog niet verhoord, maar we hebben wel al een controle gedaan: hij reed niet onder invloed van drugs of alcohol. Hij zou ook niet aan een overdreven snelheid hebben gereden."

Ooggetuigen

Lucien Levecque (82), die lid is van War Association to Remember, kon de wagen net ontwijken. "We zouden vandaag een obelisk inhuldigen met alle namen van de oud-strijders uit de twee Wereldoorlogen. We waren aan het wachten om samen met de fanfare in stoet naar de eucharistieviering te gaan, toen het drama gebeurde. Ikzelf heb veel geluk gehad want ik kon me op tijd tegen de muur drukken. De anderen werden door de wagen opgeschept, met alle gevolgen van dien."

Brandweerman Noël Vanwijsberghe ging na het ongeval de bestuurder zoeken. "We namen de sleutels uit het contact van de wagen. De bestuurder was nog bij het bewustzijn en ik vroeg hem of hij gedronken had. "Neen", zei hij. Even later verloor hij het bewustzijn."