9 doden bij aanval op bar in Bujumbura

In het Afrikaanse land Burundi zijn negen mensen gedood in een bar in de hoofdstad Bujumbura. Het is al maanden onrustig in het land: vannacht is een ultimatum van president Nkurunziza afgelopen. Hij wil dat de oppositie alle wapens neerlegt.
Archieffoto

Volgens getuigen drong een gewapende groep de bar binnen. Mensen die op het terras zaten, moesten naar binnen gaan en op de grond gaan liggen. Negen mensen werden doodgeschoten, onder wie de eigenaar van de bar. "Het gebeurde allemaal in een ware executiestijl", zegt de burgemeester. Er vielen ook zeker twee gewonden.

De getroffen bar ligt in een wijk die vooral door oppositieleden wordt bezocht. Het is voorlopig niet duidelijk wie er achter de aanval zit.

De afgelopen maanden is het geweld in Burundi hoog opgelaaid nadat de president in april had aangekondigd dat hij een derde ambtstermijn ambieert, zelfs al staat in de grondwet dat een president maar twee termijnen mag uitzitten. Nkurunziza won de verkiezingen van juli, die door de oppositie werden geboycot.

Volgens activisten kwamen er sindsdien bij protesten tegen de president en bij verschillende incidenten al ongeveer 200 mensen om het leven. De internationale gemeenschap vreest intussen dat het land op de rand staat van een nieuwe burgeroorlog.