"Geluid op de zwarte dozen 90 procent zeker van bom"

Het Egyptische team dat de crash van het Russische vliegtuig in de Sinaï onderzoekt, is er naar eigen zeggen 90 procent van overtuigd dat er aan boord van het toestel een bom is ontploft. "De geluidsanalyse van de zwarte dozen wijst in die richting", klinkt het.

Het geluid dat de laatste seconde van de opname op de zwarte dozen te horen is, is volgens de onderzoekers veroorzaakt door een bom. Waarom ze maar 90 en geen 100 procent overtuigd zijn, willen de onderzoekers niet meedelen.

Tot nu toe gingen onder meer Britse en Franse diensten ervan uit dat de crash niet zomaar een ongeluk is, maar dat er hoogstwaarschijnlijk sprake is van een bomexplosie, en dus van een aanslag.

De Egyptische autoriteiten bleven tot nu toe veel voorzichtiger. Dat toerisme een belangrijke bron van inkomsten is voor Egypte, is daar niet vreemd aan. Heel wat landen - onder meer België - raden sinds de crash reizen naar de Egyptische badplaats Sharm el Sheikh af en halen hun toeristen terug, uit bezorgdheid over de veiligheid. De security op de luchthaven van Sharm zou namelijk erg te wensen overlaten.

Terreurgroep IS eiste na de crash haast onmiddellijk de aanslag op de Airbus A321 op. Of IS ook daadwerkelijk achter de - steeds meer waarschijnlijke - aanslag zit, is nog niet duidelijk. In elk geval zou dat een nieuw stadium in de terreur van IS betekenen. Bij de crash kwamen alle 224 passagiers, het merendeel Russen, om het leven.