"Ik mocht even haar "Prince Charming" zijn"

Het bezoek dat prins Charles en zijn echtgenote Lady Diana in november 1985 aan de VS brachten ging sowieso al niet onopgemerkt voorbij. Maar het was "Saturday night fever" en "Grease"-icoon John Travolta die op 9 november de kers op de taart zette. Tijdens een galadiner, georganiseerd door president Ronald Reagan, zette hij samen met Lady Di zijn beste beentje voor. Diana straalde in haar donkerblauwe Victor Edelstein-jurk, afgewerkt met een diamanten halsketting. De wereld keek 30 jaar geleden dan ook ademloos toe.

Travolta keek in juli 2014 op nieuwswebsite The Telegraph met enige trots terug: "Ze had echt wel iets liefs en meisjesachtigs. Ik had het gevoel dat ik haar toen terug haar kindertijd liet herbeleven, de tijd dat ze meer dan waarschijnlijk nog naar "Grease" gekeken had. Op dat moment was ik haar "Prince Charming"."

"Nerveus was ik niet, omdat ik haar tevoren al met prins Charles had zien dansen. Dus wist ik wel dat ze het zou aankunnen. Ook al leek het bij de dans met haar echtgenoot dat zij hem leidde. Terwijl ik, omdat de wereld toch toekeek, haar die zekerheid moest geven dat ik juist wist wat ik moest doen. Door onze handen op de juiste plaats te leggen gaf ik haar het vertrouwen dat het allemaal wel zou lukken."

"Plots kreeg ik alle aandacht van de wereld"

"Zij wist hoe het spelletje in elkaar zat. Dat was omdat zij de regel volgde dat het in orde is je belangrijk te voelen, als je dat op dezelfde manier ook met anderen doet."

Volgens Doug Gotterba, een vriend van Travolta, was het first lady Nancy Reagan die Travolta aanzette om met Diana te dansen. "Hij was er zelfs van overtuigd dat Diana zich fysiek tot hem aangetrokken voelde. Hij zag er dan ook ongelooflijk knap uit in zijn maatpak", aldus Gotterba aan The Enquirer in augustus 2014, "En toen Travolta terug in het hotel was, danste hij op wolkjes."

In juni 2007 had Travolta in Daily Mirror al aangegeven dat de dans op een niet beter moment had kunnen komen: "Mijn filmcarrière zat in een dipje en niemand was nog geïnteresseerd in mij. Plots kreeg ik alle aandacht van de wereld. Het leek alsof ik herboren was. Wow, Ik was het die belangrijk was. Dankzij Diana herinnerde plots iedereen zich mij. Ik steeg opnieuw in waarde. Je mag dus wel zeggen dat Diana mijn filmcarrière gered heeft."

De befaamde jurk van Diana werd later geveild voor het goede doel. Redactrice Louise Roe van Vogue: "Misschien is dit wel haar meest iconische jurk, omdat ze, toen ze die droeg, iets deed waar ze zo van hield: dansen, bewegen en lachen. Zij leefde met de kleren die ze droeg. En daar draait het in mode toch om."

lees ook