"Kerosine wegpompen wordt werk van lange adem"

Op de grens van Nazareth en De Pinte in Oost-Vlaanderen wordt vandaag nog kerosine weggepompt uit de waterlopen. De brandstof is de afgelopen dagen gelekt uit een pijpleiding van de NAVO die vliegtuigbrandstof naar militaire bases en luchthavens voert. De voorbije nacht is er niet gepompt, maar vandaag zal er opnieuw gepompt worden, zegt burgemeester Hilde Claeys van De Pinte.

“De werkzaamheden zijn afgelopen nacht opgeschort omdat het er iets te gevaarlijk werd. Men is vanop de E17 aan het oppompen en ‘s nachts is dat toch niet zo veilig”, verklaart de burgemeester aan VRT Nieuws.

De vliegtuigbrandstof werd vrijdag ondekt in een sloot langs de Deurlestraat op de grens van De Pinte en Nazareth, bij Gent. Het ging om een lek in een pijpleiding van het zogenoemde Central Europe Pipeline System (CEPS) van de NAVO. Na de ontdekking van het lek werd een ruimingsdienst aangesteld die sinds gisteren het gelekte goedje probeert weg te pompen met zuigwagens.

"Brandstof komt nog naar boven"

Toen de werkzaamheden afgelopen nacht werden stilgelegd, gingen die hun lading lossen in de Gentse haven. In de loop van de dag komen ze terug om de resterende vliegtuigbrandstof op te zuigen. “De brandstof komt ook nog altijd naar boven, zelfs al zuigen ze de sloot leeg, na enkele uren komt er nog kerosine aan het oppervlak. Het zal dus nog een werk van lange adem worden”, besluit burgemeester Claeys van De Pinte.

Als de omliggende sloten vandaag weer leeggezogen zijn, zullen er stalen genomen worden om te zien hoe zwaar de vervuiling is. “Op de uitslag van die tests moeten we 72 uur wachten”, weet de burgemeester, “maar intussen is het niet slecht dat de omgeving drie dagen stil kan liggen. Op die manier kan de kerosine uit de grond naar boven komen zodat we die later ook kunnen wegpompen.”

Op de plek zelf is er nog altijd geurhinder. De pijplijn wordt hersteld en intussen onderzoekt het onderzoekt hoe het lek is ontstaan, maar in het belang van het onderzoek wil men niet meer informatie geven.