"Lekken van documenten is misdrijf, maar zal me niet tegenhouden"

Paus Franciscus heeft tijdens het angelusgebed op het Sint-Pieterplein in Rome scherp gereageerd op de nieuwe lekken in het Vaticaan, een schandaal dat nu al "Vatileaks 2" genoemd wordt. "Het verspreiden van die documenten is een misdrijf. Maar ik wil duidelijk zijn: de dader van dat misdrijf zal mij niet tegenhouden om de Curie te hervormen."

Begin deze week werden twee medewerkers van het Vaticaan opgepakt op verdenking van het lekken van vertrouwelijke documenten. Het tweetal maakte tot vorig jaar deel uit van een commissie die de financiën van de Heilige Stoel moest hervormen. Op basis van het gelekte materiaal werden deze week twee boeken uitgebracht.

Paus Franciscus heeft het lekken vanochtend scherp veroordeeld. "Het lekken van die documenten is een misdaad die de Kerk niet vooruit helpt. Deze misdaad zal mij echter niet afleiden van mijn werk. Het hervormen van de Curie gaat door en dat dankzij de hulp van mijn medewerkers en de steun van de gelovigen."

De paus zei ook nog dat hij destijds zelf had gevraagd om onderzoek te voeren naar de financiën van de Heilige Stoel. "Ik ken de inhoud van de gelekte documenten dan ook erg goed. We hebben intussen al enkele maatregelen genomen. Die beginnen al resultaten op te leveren, sommige resultaten zijn al duidelijk zichtbaar."