Bardot schrijft brief aan jarige Alain Delon: "Ik hou 80 keer van jou"

Alain Delon, "de mooiste man van de Franse cinema", wordt vandaag 80. Het Franse filmicoon uit de jaren 60 en 70 speelde verschillende keren samen met voormalig sekssymbool Brigitte Bardot. Zij bezingt haar liefde voor de jarige Delon in een handgeschreven brief.

"Gelukkige verjaardag mijn Alain. Ik hou tachtig keer van je. Brigitte", zo eindigt de brief van Bardot (zie onderaan).

Delon en Bardot speelden samen in twee films: "Les amours célèbres" uit 1961 en "Histoires extraordinaires" uit 1968. Bardot heeft in haar leven samengewerkt met heel wat (film)sterren, maar vraag je haar met wie ze de beste verstandhouding heeft, dan zal ze altijd onvoorwaardelijk Alain Delon noemen.

Dat bewijst ook de brief voor Delons verjaardag. "Je bent het levende symbool van de Franse filmwereld die wij samen hebben doorkruist. Je verdient respect en bewondering. Maar ook de liefde en warmte die ik sinds altijd deel met jou."

"De mooiste man van de Franse cinema"

Alain Delon groeide uit tot het Franse filmicoon van de jaren 60 en 70. Hij acteerde vooral in thrillers en policiers. Samen met Louis de Funès en Jean-Paul Belmondo behoort hij tot het selecte kransje van meest lucratieve acteurs uit de Franse bioscoopgeschiedenis. Zijn looks leverden hem de titel "de mooiste man van de Franse cinema" op.

Delon brak begin de jaren 60 door met "Plein soleil" van René Clément. De filmadaptatie van "The talented Mr. Ripley" van Patricia Highsmith was een groot succes. Daarna volgden succesvolle samenwerkingen met onder anderen Luchino Visconti ("Rocco et ses frères" en "Il gattopardo"). De Fransman had ook successen in het Verenigd Koninkrijk en Hollywood.

Alain Delon waagde zich in 1973 ook aan een zangcarrière. "Paroles...paroles", een duet met Dalida, werd een grote hit.

Turbulent liefdesleven

Zoals wel vaker met artiesten, heeft ook Alain Delon een turbulent liefdesleven achter de rug. In 1958 kreeg hij een relatie met de Duits-Oostenrijkse actrice Romy "Sissi" Schneider (zie foto onderaan). De relatie liep op de klippen, wat vooral Schneider heel wat verdriet opleverde.

In 1968 raakt Delon met zijn toenmalige vrouw actrice Nathalie Canovas betrokken in een groot schandaal wanneer zijn bodyguard  Stevan Markovic vermoord wordt aangetroffen.

Na enkele filmflops trok Alain Delon zich in de jaren 90 terug uit de filmwereld. Maar tot op de dag van vandaag blijft hij een graag geziene gast in de Franse media.

AP