Berlijn wil East Side Gallery met hek beschermen

Het stadsbestuur van Berlijn is van plan een hek te plaatsen voor de East Side Gallery, het stuk Berlijnse muur dat in het oosten van de stad is blijven staan. Op die manier wil de stad de openluchtgalerij tegen vandalisme door toeristen beschermen.

Het is één van dé toeristische trekpleisters van Berlijn: het stuk Berlijnse muur van ruim een kilometer lang dat na de val van het communisme in het oosten van de stad is blijven staan en dat door ruim honderd kunstenaars uit binnen- en buitenland is beschilderd.

Eén van de beroemdste tekeningen van deze zogenoemde East Side Gallery is "My god, help me to survive this deadly love", een afbeelding van Sovjetleider Leonid Breznjev en DDR-leider Erich Honecker die elkaar een innige kus geven (zie hoofdfoto). De Russische kunstenaar Dimitri Vrubel maakte de muurschildering in 1990, nauwelijks enkele maanden na de val van de Berlijnse muur.

AP2009

Jaarlijks zakken zo'n drie miljoen toeristen naar de East Side Gallery af. Zij doen helaas meer dan alleen de muurschilderingen bewonderen. Grote stukken van de muur zijn met graffiti bezaaid. Sommigen gaan zelfs zo ver stukken uit de muur te hakken om als souvenir mee naar huis te nemen. Enkele jaren geleden is de muur al eens grondig gerestaureerd, maar dat mocht niet baten. In geen tijd keerden de opschriften en vernielingen terug.

Het schoonmaken van de muur kost Berlijn niet alleen handenvol geld, het stadsbestuur vreest dat de East Side Gallery aan dit tempo het einde van het volgende decennium niet haalt. Daarom wil het een hek langs de muur plaatsen. Het zou gaan om een barrière op heuphoogte die bezoekers tot een gepaste afstand moet aanmanen.

Naast toeristen zijn ook bouwpromotoren een reëel gevaar voor de East Side Gallery. Voor de realisatie van dure bouwprojecten hebben zij al delen van de muur (mogen) afbreken.