Conservatieven eisen overwinning op in Kroatië

In Kroatië eist de conservatieve oppositiepartij Kroatische Democratische Unie (HDZ) de overwinning op in de parlementsverkiezingen. De partij van Tomislav Karamarko haalt 61 van de 151 zetels, terwijl ontslagnemend premier Zoran Milanovic met zijn Sociaaldemocratische partij (SDP) er 53 krijgt. De overwinning van de Conservatieven betekent allicht een hardere aanpak van de vluchtelingencrisis.
HDZ-leider Tomislav Karamarko viert de overwinning

Premier Zoran Milanovic ging op zoek naar een tweede mandaat, maar het is oppositieleider Tomislav Karamarko die een overwinningsspeech kon houden: "We hebben gewonnen. De partij met de meeste stemmen moet nu Kroatië leiden". Dat er allicht een machtswissel ging komen, bleek overigens al uit de presidentsverkiezingen eerder dit jaar, toen de conservatief Kolinda Grabar-Kitarovic won.

Milanovic gaf zijn nederlaag toe. "Kroatië heeft voor verandering gekozen. Onze verkiezingscampagne was erg gepassioneerd. Helaas werd het overschaduwd door de vluchtelingencrisis en de haatspeeches door de conservatieve achterban."

Geen enkele partij heeft echter een absolute meerderheid kunnen veroveren. Dat betekent dat er nu coalitiegesprekken moeten worden gevoerd. De "kingmaker" daarin wordt de nieuwe partij Most (Brug), die 19 zetels haalt. Ontslagnemend premier Milanovic heeft hen al de opdracht gegeven om gesprekken te starten.

Werkloosheid en vluchtelingen

Het waren de eerste parlementsverkiezingen sinds het Balkanland in 2013 is toegetreden tot de Europese Unie. De campagne stond volledig in het teken van de slechte economische situatie en de vluchtelingencrisis.

Kroatië heeft nog maar net uit een zesjarige recessie kunnen klimmen. Vooral de werkloosheid is een groot probleem: 43 procent van de Kroatische jongeren heeft geen baan. Bovendien kreeg het land de laatste maanden af te rekenen met een instroom van ruim 330.000 vluchtelingen.

Verkiezingswinnaar Karamarko belooft nieuwe jobs te zullen creëren en teert op patriottisme. Zijn conservatieve partij pleit voor een hardere aanpak van de vluchtelingencrisis. Dat betekent de grenzen sluiten en een hek bouwen tussen Kroatië en Servië.

De terugkeer van de HDP

De overwinning van Karamarko betekent de wedergeboorte van de Conservatieve partij Kroatische Democratische Unie.

De HDP leidde Kroatië tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in de jaren 90 en domineerde de politiek er jarenlang. De populariteit van de partij stortte nadien ineen na een hele reeks corruptieschandalen.

Tomislav Karamarko zelf is een voormalig hoofd van de Kroatische inlichtingendienst.