Geen klimaatactie? Nog eens 100 miljoen mensen in extreme armoede

Tegen 2030 zullen nog eens 100 miljoen mensen in extreme armoede leven, als er geen maatregelen worden genomen om de opwarming van de aarde te beperken. Dat stelt de Wereldbank zondag in een nieuw rapport in de aanloop naar de klimaattop in Parijs.

Volgens het rapport zal de impact van de klimaatverandering zich het komende decennium vooral op het Afrikaanse continent laten voelen. In Afrika dreigt de opwarming van de aarde de voedselprijzen met 12 procent de hoogte in te jagen tegen 2030. "Dat zou een zeer zware klap zijn voor een regio waar de armste gezinnen tot 60 procent van hun uitgaven aan voedsel besteden", schrijft de Wereldbank.

Ook het zuiden van Azië wordt bedreigd door klimaatstoornissen. In India kunnen schokken in de landbouwsector en een snellere verspreiding van ziektes nog eens 45 miljoen mensen in extreme armoede duwen. Mensen in extreme armoede moeten rondkomen met minder dan 1,9 dollar per dag. Indien de temperatuur op aarde met 2 tot 3 graden Celsius zou stijgen in vergelijking met het pre-industriële niveau, dan dreigen ook malaria en diarreeziekten aan een nieuwe opmars te beginnen.

Eind deze maand gaat in Parijs een internationale klimaattop van start. Bedoeling is de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden, maar wetenschappers schatten dat de huidige engagementen niet volstaan om dat doel te bereiken. De Wereldbank roept de rijke landen alvast op geld te voorzien voor de bestrijding van de gevolgen van klimaatverandering in de armste landen.