Hoge opkomst op historische vrije verkiezingsdag in Myanmar

In het Zuidoost-Aziatische land Myanmar zijn de stemlokalen voor de parlementsverkiezingen dichtgegaan. Zo'n 30 miljoen kiezers trokken naar de stembus voor de eerste vrije verkiezingen in 25 jaar. De strijd gaat tussen de regeringspartij die door het leger wordt gesteund, en de partij van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi.

De opkomst bij de eerste vrije verkiezingen in 25 jaar lag rond de tachtig procent, zo heeft de kiescommissie gemeld. In de steden en dorpen in Myanmar stonden lange rijen aan de stembureaus. Mensen zijn erg enthousiast over deze historische stembusgang. Ook in de oude hoofdstad Rangoon was het ontzettend druk, vertelt correspondent Michel Maas. "Al van voor de stemlokalen opengingen, stonden mensen vanmorgen vroeg aan te schuiven."

"Iedereen heeft echt het gevoel: "We moeten nu gaan stemmen want dit zijn de eerste vrije verkiezingen sinds 1990. Iedereen wacht geduldig en vindt het belangrijk om zijn stem uit te brengen."

Een waarnemer van de Europese Unie zegt dat het er allemaal vrij geloofwaardig aan toe gaat. "Ik kan zeggen dat de procedure in deze ochtend van de verkiezingen - voor zover dat we het zien - heel betrouwbaar verloopt."

Correspondent Maas bevestigt dat. "Er zijn hier geen militairen of politieagenten te zien die zouden kunnen intimideren. Daar waren mensen toch een beetje bang voor.

Aung San Suu Kyi

Meer dan 6.000 kandidaten van ruim 90 politieke partijen stellen zich kandidaat voor een zitje in het 664 zetels tellende parlement. Het gaat om de eerste nationale verkiezingen in Myanmar sinds een burgerregering in 2011 aan de macht kwam in het land in plaats van het leger. En de eerste vrije verkiezingen sinds 1990.

Bij de verkiezingen van vandaag heeft de legertop wel nog altijd veel macht: hij benoemt een kwart van de zetels in het parlement. Daarmee kan het leger bijvoorbeeld grondwetswijzigingen tegenhouden.

De strijd vandaag gaat voornamelijk tussen enerzijds de regeringspartij USDP van huidig president en voormalig legercommandant Thein Sein en anderzijds de partij Nationale Liga voor Democratie (NLD) van Aung San Suu Kyi.

Van die laatste wordt verwacht dat ze de meeste stemmen zal halen. De NLD moet wel 67 procent van de zetels krijgen om een meerderheid te veroveren.

Nochtans kan Suu Kyi geen president worden volgens de huidige grondwet, die nog door de junta is opgesteld. Ze maakt geen aanspraak op die positie omdat haar twee zonen de Britse nationaliteit hebben. Suu Kyi heeft wel al gezegd dat als de verkiezingen wint, zij de facto de touwtjes in handen zal hebben.

Aung San Suu Kyi won 25 haar geleden al eens de verkiezingen, maar toen greep het leger de macht.

Lange rijen belangstellenden wanneer Suu Kyi haar stem uitbrengt in Rangoon