In beeld: Britten vieren "Remembrance Sunday"

Op verschillende plaatsen in Groot-Brittannië, en ook in het buitenland, zijn de doden herdacht van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. In Londen gebeurde dat in aanwezigheid van de Britse koningin Elizabeth en prins Philip. Dit jaar was ook het Nederlandse koningspaar erbij.

"Remembrance Sunday" is de dag waarop de Britten de slachtoffers herdenken van de Eerste Wereldoorlog, en andere gewapende conflicten die erop volgden. Ze doen dat op 11 november. Op die dag eindigde de oorlog. Maar de plechtigheden die erbij horen worden gehouden op de zondag die het dichtst bij die datum ligt.

Met hun aanwezigheid in Londen wil het Nederlandse koningspaar de Britten bedanken voor de bevrijding van Nederland, 70 jaar geleden. Om 12 uur Belgische tijd, na het luiden van de Big Ben, volgden twee minuten stilte bij de Cenotaaf in Whitehall, het grafteken voor de gesneuvelden. Daarna werd de Last Post gespeeld en legden koningin Elizabeth en koning Willem-Alexander een krans neer.

Ook prins Andrew, prins Harry en zijn oudere broer William, de hertog van Cambridge, waren op de plechtigheid aanwezig. Alle drie hebben ze in het leger gezeten. De hertogin van Cambridge en koningin Máxima volgden de ceremonie vanop het balkon. Gisteren woonden William en zijn vrouw een festival bij in de Royal Albert Hall, voorafgaand aan "Remembrance Sunday".

Op de plechtigheid waren heel wat hoogwaardigheidsbekleders, waaronder de Britse premier Cameron en de bijna twee maanden geleden verkozen nieuwe voorzitter van Labour Jeremy Corbyn. Ook hij heeft aan het monument een krans neergelegd. Verrassend, omdat hij bekendstaat als een vurig pacifist. Hij kreeg wel kritiek op sociale media omdat hij niet diep genoeg boog en volgens sommigen dus weinig respect toonde.

Na het eerbetoon van de politici weerklonk het Britse volkslied. Aan de herdenking in Londen hoofdstad namen enkele duizenden militairen en veteranen deel, die hebben meevochten in verschillende gewapende conflicten. De plechtigheid duurde trouwens korter dan vorige jaren, om het de oudere veteranen niet te moeilijk te maken. Ook op andere plaatsen in Groot-Brittannië en andere landen van het Gemenebest wordt "Remembrance Sunday" gevierd.

Veel Britten in binnen- en buitenland droegen deze week al een rode klaproos op de borst. De "poppies" staan symbool voor de Eerste Wereldoorlog omdat het zowat de enige planten waren die nog groeiden op het slagveld. Onder meer de Canadese arts John McCrae bracht ze onder de aandacht in zijn gedicht "In flanders fields". De meeste poppies zijn overigens namaak, omdat echte rozen erg delicaat zijn.

Ter ere van "Remembrance Sunday" is ook The London Eye, het beroemde reuzenrad van de Britse hoofdstad, uitgerust met rode verlichting.