Kagame haalt uit naar Burundi: "Leiders richten er bloedbad aan"

Het Afrikaanse land Burundi verglijdt steeds meer in de richting van een burgeroorlog. Paul Kagame, president van buurland Rwanda, maakt zich zorgen en beschuldigt de Burundese leiders ervan "van de ochtend tot de avond de bevolking uit te moorden".
AP2014

De crisis in Burundi heeft ook een impact op Rwanda. Bujumbura beschuldigt het Rwandese regime ervan de opposanten te ondersteunen. Kigali op zijn beurt maakt zich zorgen over de mogelijke aanwezigheid van Hutu-rebellen in Burundi, van wie er sommigen actief zouden hebben deelgenomen aan de Rwandese genocide in 1994.

Kagame ziet naar eigen zeggen een parallel tussen de situatie nu in Burundi en de dagen en weken voor en tijdens de genocide in Rwanda. "De Burundezen zouden daar lessen uit moeten trekken" klinkt het.

De Rwandese president is snoeihard voor zijn Burundese ambtsgenoot Pierre Nkurunziza (zie kleine foto). "Hij sluit zich op. Hoe kan hij zich opwerpen als de leider van zijn land? De Burundese leiders zien zichzelf als goden. Elke dag sterven er mensen, lichamen liggen in de straten."

De crisis in Burundi houdt al maanden aan nadat de president er voor een derde keer werd verkozen. Een derde mandaat mag niet volgens de Burundese grondwet en de oppositie reageert woedend. Vannacht is een ultimatum van president Nkurunziza afgelopen: hij wil dat de oppositie alle wapens neerlegt.

Ook vandaag vielen opnieuw doden bij geweld in Burundi. Toch is het opmerkelijk dat net Kagame zo'n scherpe kritiek geeft op Nkurunziza. Het regime in Rwanda wordt gezien als een van de meest moorddadige ter wereld. Kagame deinst er niet voor terug om tot ver buiten de grenzen moordcommando's af te sturen op politieke tegenstanders.