Menukaart laatste avondmaal op Titanic geveild voor 110.000 euro

Een menukaart van het laatste diner dat de eersteklassepassagiers op de Titanic kregen voorgeschoteld, is voor 118.750 dollar (110.000 euro) onder de hamer gegaan. Een noodtelegram dat destijds vanop het schip naar de eigenaar werd gestuurd, vond geen koper. Twee opmerkelijke nummerplaten gingen dan weer wel vlot de deur uit.

De veiling vond gisteren plaats bij Heritage Auctions in Dallas in de Amerikaanse staat Texas. Eén van de topstukken was een menukaart van het diner dat de eersteklassepassagiers van de Titanic op 14 april 1912 kregen voorgeschoteld. Nauwelijks enkele uren later zou het schip tegen een ijsberg varen en zinken.

Een onbekende koper telde 118.750 dollar (110.000 euro) voor het kleinood neer. De gasten aten destijds onder meer oesters, filet mignon, eend, Waldorfpudding en perziken in gelei, zo blijkt uit de lijst aan gerechten op de menukaart.

Opvallend: de kaart is getekend door vijf zakenlui die op die bewuste avond samen aan tafel zaten. Vier van de vijf overleefden de ramp, zo zegt Heritage Auctions.

White Star Line

Naast de menukaart werd ook een noodtelegram te koop aangeboden dat na de aanvaring met de ijsberg vanop de Titanic naar het hoofdkwartier van de White Star Line werd gestuurd. Dat was de eigenaar van het schip.

"We have struck iceberg. Sinking fast. Come to our assistance" ("We zijn tegen een ijsberg gebotst. Zinken snel. Kom ons te hulp"), staat op het telegram te lezen. Het papier is pas recent ontdekt en bewijst dat de White Star Line wel degelijk van de gebeurtenissen op de hoogte was terwijl die zich voltrokken. Zelf ontkende de maatschappij dat nadien in alle toonaarden.

Het telegram heeft gisteren geen koper gevonden. Bieden kan nog tot en met 23 november. De instelprijs bedraagt 25.000 dollar (ruim 23.000 euro).

John F. Kennedy

Twee andere opmerkelijke items gingen wel vlot de deur uit en wel voor 100.000 dollar (93.000 euro). Het gaat om de nummerplaten van de wagen waarin de Amerikaanse president John F. Kennedy op 22 november 1963 in Dallas werd rondgereden toen hij werd vermoord.

De nummerplaten belandden later bij het afval van een bedrijf in Cincinnati in de staat Ohio dat de bewuste wagen na de moord herstelde. Eigenaar Willard Hess viste ze uit het afval en bewaarde ze jarenlang tussen twee boeken op een boekenrek. Zijn dochter Jane Walker erfde de nummerplaten en hield ze op haar beurt jaren bij in een keukenlade. Zij heeft ze nu te koop aangeboden.