Reynders brengt driedaags bezoek aan Iran

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) trekt van vandaag tot en met dinsdag naar Iran voor een reeks bilaterale gesprekken. De veiligheidssituatie in de regio en de uitvoering van het nucleaire akkoord zullen bovenaan het lijstje gespreksthema's staan.

Eind februari 2014 was Reynders, toen ook minister van Buitenlandse Zaken in de regering-Di Rupo, gedurende drie dagen naar de islamitische republiek getrokken. Het aantreden van de als meer gematigd omschreven president Hassan Rohani en een toenmalig akkoord over het Iraanse nucleaire programma hadden toen tot enige toenadering tussen Europa en Iran geleid. Reynders was toen één van de eerste westerse buitenlandministers om Teheran aan te doen.

Bijna twee jaar later zal het nucleaire programma wellicht opnieuw ter sprake komen. Ditmaal gaat het over de uitvoering van het akkoord dat Iran op 14 juli bereikte met de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland over het terugschroeven van zijn nucleair programma. In ruil zouden economische sancties tegen het land worden opgeheven.

Een ander onderwerp is hoogstwaarschijnlijk de veiligheidssituatie in de regio, en meer bepaald de strijd tegen terreurgroep IS in Syrië en buurland Irak. Iran en Rusland zijn bondgenoten van het Syrische regime. President Rohani pleitte eerder al voor steun voor de Syrische regering en president Bachar al-Assad in de strijd tegen IS.

Iran als potentiële afzetmarkt

Naast de veiligheidsissues, is er ook een economisch luik. Iran vormt een potentiële afzetmarkt van bijna 80 miljoen consumenten. Nu er uitzicht is op een afbouw van de sancties tegen de islamitische republiek, kan ook worden gepraat over de heropstart van de economische relaties. Voor dat luik komt ook staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) in beeld, die eveneens naar het land afreist.

Een derde thema dat steevast wordt aangesneden, zijn de mensenrechten. Internationale mensenrechtenorganisaties klagen maar al te vaak aan dat in Iran nog steeds geregeld executies plaatsvinden, ook nog na het aantreden van Rohani.

Het zwaartepunt van het bezoek ligt morgen. Dan ziet minister Reynders achtereenvolgens president Rohani, minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif en minister van Economische Zaken en Financiën Ali Taieb Nia.

Dinsdag laat de minister Teheran achter zich en reist hij af naar Ispahan, waar een ontmoeting met de gouverneur en andere lokale autoriteiten geprogrammeerd staat.