Stormloop op Vlaamse isolatiepremies

De Vlaamse overheid heeft dit jaar al ruim 102.000 premies uitgekeerd voor de energiebesparende isolatie van een woning. Dat is 14 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt Het Nieuwsblad. Het premiesysteem wordt volgend jaar grondig hervormd en teruggeschroefd. Dat zet mensen aan om nog snel premies aan te vragen.

Tot nu zijn er in 2015 al welgeteld 102.071 isolatiepremies uitgekeerd. Bijna 43.000 daarvan dienen voor dakisolatie, een stijging met 29 procent.

"Die stijging is een zeer goede zaak. Meer en meer mensen zijn ervan overtuigd dat het dak echt moet zijn geïsoleerd", zegt Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD). "In Vlaanderen is nog altijd 18 procent van de daken niet geïsoleerd. Nochtans is het grootste warmteverlies net onder het dak."

Ook de combipremie, de combinatie van twee verschillende premies, zit in de lift. "Daar gaat het maal vijf tot maal zes. Mensen nemen meer en meer hun hele huis onder handen. Dat is een heel goede zaak", vindt Turtelboom.

Het premiesysteem wordt volgend jaar trouwens grondig hervormd, waarbij premies zullen worden afgebouwd. Dat zet mensen aan om nog snel premies aan te vragen. "Van uitstel mag geen afstel komen: elke hervorming heeft als doel om mensen aan te zetten hun huis goed te isoleren", besluit de minister. "Door isolatie stijgt de woonkwaliteit van de woning."