Topvrouw IMF voorspelt dat lage olieprijzen nog jarenlang zullen aanhouden

Topvrouw Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds gaat ervan uit dat de lage olieprijzen nog "jaren" zullen aanhouden. Op bezoek in Doha riep ze de Golfstaten op om hiermee rekening te houden en een aantal budgettaire aanpassingen te doen.

Lagarde sprak in Doha met ministers uit Saudi-Arabië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Oman en Qatar. Volgens haar kunnen deze landen niet langer exclusief afhankelijk blijven van olie en gas en moeten ze hun economieën gaan diversifiëren. Daarnaast moeten ze ook budgettaire aanpassingen doen.

"Wij denken dat de olieprijzen nog jarenlang op hun huidige niveau gaan blijven. Bijgevolg moeten de Golfstaten budgettaire aanpassingen doorvoeren", aldus Lagarde. Ze wees erop dat het IMF raamt dat de dalende olieprijzen de inkomsten van de zes landen dit jaar met 275 miljard dollar zullen verminderen. Voor de zes landen wordt voor volgend jaar ook minder economische groei voorspeld.

De Golfstaten zijn zeer afhankelijk van olie-inkomsten. Sinds juni 2014 is de prijs van een vat ruwe olie gehalveerd.