Turkije voert met twee weken vertraging wintertijd in

Turkije is afgelopen nacht met twee weken vertraging overgeschakeld op wintertijd. Daarmee bedraagt het tijdsverschil met België opnieuw een uur, in plaats van twee uur zoals de voorbije veertien dagen.
McPHOTO / INSADCO / Bilderbox

Eigenlijk hadden de Turken net als de Belgen al op 25 oktober de klok moeten terugdraaien, maar de regering besliste om de wintertijd nog even uit te stellen tot na de verkiezingen van 1 november. Zo bleef het tijdens de stembusgang langer licht, wat de veiligheid ten goede kwam, luidde de redenering.

Dat gepruts met de tijd leidde echter tot verwarring alom in Turkije. Heel wat automatische uurwerken en smartphones hielden met de beslissing van de regering geen rekening en versprongen toch op het normale tijdstip. Andere toestellen en apparaten afficheerden dan weer braaf nog steeds het zomeruur, waardoor een groot deel van de bevolking niet meer wist hoe laat het nu werkelijk was. Nodeloos te zeggen dat de uitgestelde omschakeling andermaal verwarring veroorzaakt.