Voor het eerst geeft Iran een vrouw de leiding over een ambassade

Marzieh Afkham wordt de nieuwe Iraanse ambassadrice in Maleisië. Het is voor het eerst sinds de islamitische revolutie in 1979 in Iran dat een vrouw de leiding krijgt over een ambassade. De minister voor Buitenlandse Zaken Javad Zarif maakte het nieuws bekend.

De 50-jarige Marzieh Afkham (foto) werkt al bijna dertig jaar als diplomate. Zo was ze woordvoerster van het ministerie voor Buitenlandse Zaken sinds 2013, het jaar dat Hassan Rohani de fakkel van president overnam. Dat maakte van haar toen ook de eerste vrouw die zo'n functie binnen de Iraanse diplomatie mocht opnemen. Haar vervanger heet Jaber Ansari, een man.

Nadat Rohani de verkiezingen in 2013 had gewonnen en de plaats had ingenomen van de streng religieus-conservatieve Mahmoud Ahmadinejad, vroeg hij aan zijn ministers om meer vrouwen te plaatsen op belangrijke posities, "discriminatie zou niet langer getolereerd worden" in zijn regering. Drie van de elf vicepresidenten zijn vrouwen.

Eveneens opmerkelijk is dat Saudi-Arabië voor het eerst een vrouw heeft benoemd tot ereconsul. Het gaat om Hala Waleed Juffali, zo meldt Saudi Gazette.