""Black" is actiefilm van het commerciële type"

"Black", de nieuwe actiefilm van Adil El Arbi en Bilall Fallah, wordt niet vertoond in enkele Brusselse bioscoopzalen. De uitbaters zouden bang zijn dat de agressie op het scherm zou overslaan naar de kijkers. Vendôme reageert en zegt dat het"Black" niet weigert uit vrees voor rellen, maar "omdat het een actiefilm van het commerciële Amerikaanse type is".

"Black", gebaseerd op de boeken “Black” en “Back” van Dirk Bracke, vertelt het verhaal van twee verliefde tieners uit rivaliserende bendes in Brussel. Hun liefde verhit de gemoederen en veroorzaakt een explosie aan geweld. Uit vrees dat het fictieve bendegeweld zou overslaan naar de zaal, zouden Brusselse bioscoopzalen als Vendôme en Le Stockel de film niet vertonen.

In enkele kranten zegt regisseur Adil El Arbi dat hij de zenuwachtigheid van de bioscoopuitbaters begrijpt, maar benadrukt dat het om een fictief verhaal gaat. “Het verhaal is gebaseerd op de realiteit, maar goed, het is en blijft een film. En we hopen dat de mensen de kans krijgen om hem te zien.”

Kinepolis in Brussel brengt de film wel uit. Maar voor de vertoning wordt er een educatief filmpje vertoond om rellen te voorkomen.”We hadden niet echt het gevoel dat dat nodig was, maar als het kan helpen dan doen we dat met plezier. Al vind ik dat we hetzelfde moeten doen als we ooit "F.C. De Kampioenen 3" draaien”, reageert Adil El Arbi.

"Vendôme", een van de bioscopen die "Black" niet zullen vertonen, ontkent nochtans dat de vrees voor rellen aan de basis van de beslissing ligt. "Het' is een actiefilm van het commerciële Amerikaanse type, terwijl onze cinema eerder artistieke films vertoont", zegt programmatrice Peggy Fol.

"We hebben eerder al gewelddadige films vertoond met een veel groter risicogehalte, zoals Timbuktu, over jihadisten. Volgens haar past "Black" niet bij de Vendôme en geeft hij bovendien een verkeerd beeld van de Matonge-wijk. "Ik denk eerder dat het om een publiciteitsstunt gaat, en dan zijn ze wel in hun opzet geslaagd."

Fol zegt ook contact gehad te hebben met de andere bioscoop, Le Stockel. Bij hen zou de film zelfs niet zijn aangeboden. Ze vraagt zich wel af waarom de film niet te zien is bij UGC Gulden Vlies, die normaal wel dit soort films screent.

© Jo Voets