"Grande dame van witte doek en podium overleden"

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft zijn medeleven betuigd na het overlijden van Dora van der Groen. "Met het overlijden van Dora van der Groen verliezen we een grande dame van het witte doek en het podium", aldus Gatz in een mededeling.

"Voor Dora van der Groen had het podium of het witte doek geen geheimen. Deze leading lady tilde ook als toneelpedagoge en toneelregisseur theater en film naar een hoger niveau", reageert Sven Gatz op het overlijden van de 88-jarige Van der Groen.

"Voor vele Vlaamse kijkers was ze een kompas, als de warme, sympathieke en vertrouwde vrouw, moeder en oma in veel films, series en toneelstukken."

Van der Groen was actrice bij de Antwerpse Koninklijke Nederlandse Schouwburg en later bij de Brusselse Koninklijke Vlaamse Schouwburg. Ze was artistiek leider van de toneelafdeling van het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium in Antwerpen, tot die fusioneerde met de Studio Herman Teirlinck.

"Maar vooral met haar rollen in films en series als "Villa des Roses", "Pauline en Paulette", "De vlaschaard", "Terug naar Oosterdonk", "Moeder, waarom leven wij", "Willem van Oranje", "De vorstinnen van Brugge" of "Wij, heren van Zichem" roept ze in Vlaanderen overal mooie herinneringen op", besluit Gatz.

De minister wenst familie, vrienden en kennissen van Dora van der Groen veel sterkte toe.