"Wil De Croo opvang of enkel wat matrassen op de grond?"

Caritas International, de ngo verbonden aan de Belgische bisschoppenconferentie, is niet opgezet met het ballonnetje dat vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) vandaag opliet op Twitter over de opvang van vluchtelingen in leegstaande kerken en abdijen. "Wil De Croo dat we opvang organiseren met begeleiding voor de asielzoekers of wil hij enkel wat matrassen op de grond?", vraagt Anne Dussart, directeur Operaties bij Caritas International, zich af.
Archieffoto.

De Croo vroeg zich op Twitter af wanneer de Kerk kloosters en abdijen ging openstellen voor de vluchtelingen. "Om opvangplaatsen te creëren moet een hele administratieve weg worden afgelegd", countert Dussart.

De vicepremier gaat volgens Dussart met deze bedenking aan de hele administratieve weg voorbij die moet worden afgelegd om opvangplaatsen geregeld te krijgen. "Een gebouw klaarmaken voor opvang betekent meer dan bed, bad en brood voorzien. Er moet personeel aangesteld worden, de brandveiligheid moet verzekerd worden. En dit kan pas als Fedasil het gebouw gecontroleerd heeft en de ministerraad zijn toestemming geeft", verduidelijkt Dussart.

2 panden bijna klaar

Twee panden, een oud rusthuis in Scherpenheuvel en een voormalig klooster in Sint-Joost-ten-Node, zijn bijna in gereedheid gebracht om samen 290 vluchtelingen op te vangen. Daarnaast heeft Caritas International momenteel een database van een 400-tal woningen die door particulieren werden aangeboden voor de opvang van erkende vluchtelingen en asielzoekers.

Dussart heeft dan ook weinig begrip voor de online uitval van De Croo. "We mogen toch van een land als België verwachten dat er een minimum aan opvang voorzien wordt?", besluit Dussart.

"Recht op discretie"

Tommy Scholtes (foto), woordvoerder van de Bisschoppenconferentie van België, benadrukt dat parochies en bisdommen niet te koop lopen met de hulp die ze bieden. "Je kan niet verwachten dat kloosters een persbericht gaan uitsturen als ze mensen opvangen. Deze mensen hebben een enorm leed meegemaakt en hebben dan ook recht op discretie", aldus Scholtes.

Cijfers over het aantal vluchtelingen en asielzoekers die door de katholieke Kerk in België worden opgevangen heeft Scholtes daarom ook niet. "Al sinds augustus zijn we goed werk aan het leveren, en dat blijven we doen. Het is niet onze bedoeling om te scoren."