Aung San Suu Kyi op weg naar klinkende overwinning in Myanmar

In Myanmar lijkt oppositiepartij NLD van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi op weg naar een verkiezingsoverwinning. Van de eerste 57 zetels in het parlement, geteld in het belangrijke district Yangon, gaan er 56 naar de NLD.

Uit waarnemingen van vertegenwoordigers van de National League for Democracy (NLD) in de telbureaus blijkt dat de partij 56 van de 57 parlementszetels in Yangon heeft binnengehaald. Het gaat om 44 van de 45 van de zetels in het lagerhuis en de 12 zetels die in dat district in het hogerhuis worden uitgedeeld.

Op de officiële resultaten blijft het evenwel wachten. Toch lijkt nu al een tendens in de maak. Bovendien heeft de voorzitter van de Union Solidarity Development Party (USDP), de regeringspartij gesteund door het leger, zijn eigen zetel verloren in een district dat steeds als een hoofdindicator wordt gezien.

Alles samen telt het parlement 664 zitjes. Volgens eigen berekeningen verwacht de NLD ruim 70 procent van die zetels te zullen behalen. De partij heeft 67 procent nodig om een meerderheid te kunnen hebben en een regering te vormen. "We zijn goed op weg om dat percentage te halen", aldus de NLD-woordvoerder.  Aung San Suu Kyi heeft intussen al haar aanhang toegesproken, met de boodschap nog wat geduld uit te oefenen en verliezende kandidaten van de USDP niet te provoceren.

Bij die regeringspartij zoekt men intussen naar verklaringen. "We moeten de oorzaak zoeken waarom we verloren hebben. Maar we zullen de resultaten in elk geval aanvaarden."

President

Zo'n 30 miljoen inwoners in Myanmar trokken gisteren naar de stembus voor de eerste vrije verkiezingen in 25 jaar tijd. Met de mogelijke overwinning van de NLD komt een einde aan de grote macht van het leger in het land. Toch blijft dat relatief: het leger benoemt een kwart van de zetels in het parlement. Daarmee kan het leger bijvoorbeeld grondwetswijzigingen tegenhouden.

Toch lijkt het erop dat de NLD op basis van dit kiesresultaat de volgende president zal mogen leveren. Die wordt na 31 januari volgend jaar gekozen door middel van een stemming in het parlement. Aung San Suu Kyi wordt het in elk geval niet. De grondwet bepaalt immers dat iemand met een echtgenoot of kinderen die een buitenlandse nationaliteit hebben, niet president kan worden. Haar beide kinderen hebben de Britse nationaliteit, evenals wijlen haar echtgenoot.

Aung San Suu Kyi belooft evenwel het land minstens symbolisch te leiden als haar partij het presidentschap binnenhaalt. In dat geval zegt ze dat ze "boven de president" zal staan.

Meest gelezen