België wil Iraanse markt veroveren

Binnen "afzienbare tijd" wil staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) de Belgische export naar Iran opkrikken tot 1 miljard euro. Ons land wil zo zijn graantje meepikken van het nucleaire akkoord met Teheran. dat dankzij dat akkoord uitzicht heeft op de opheffing van de economische sancties tegen Iran. Ruim 20 Belgische bedrijfsleiders hebben vandaag in dat kader een ontmoeting met de Iraanse regering.
Reynders en De Crem ontmoeten de Iraanse president Rouhani

Afgelopen zomer bereikten de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland een nucleair akkoord met de islamitische republiek. Dat opent meteen perspectieven voor buitenlandse investeerders, die een afzetmarkt van zowat 80 miljoen mensen zien opengaan. Ook voor ons bedrijven in ons land.

Vorig jaar voerde ons land voor 319 miljoen euro uit naar Iran. De Crem zou die export "binnen afzienbare tijd" willen opgekrikt zien tot 1 miljard euro. Dat was het niveau van voor de sancties die in 2005-2006 tegen Iran werden ingevoerd, vanwege het nucleaire programma, waarvan werd gevreesd dat het diende om een kernwapen te ontwikkelen.

Een twintigtal Belgische bedrijfsleiders uit uiteenlopende sectoren bezoeken dezer dagen Iran, in het kielzog van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en staatssecretaris De Crem. Die handelsmissie moet contacten leggen om de Iraanse markt opnieuw aan te boren. Voor scheepvaartgroep Exmar is Iran een droommarkt. "Wij hebben een vlot om gas vloeibaar te maken en dat geeft Iran de mogelijkheid om lng via schepen naar de wereldmarkten te vervoeren", zegt ceo Nicolas Saverys.

Mensenrechten?

De wereldmachten mogen dan wel een nucleair akkoord gesloten hebben met Iran, het land blijft internationaal kritiek krijgen over de lamentabele toestand van de mensenrechten. Tegen het einde van dit jaar zullen zo'n 1.000 Iraniërs zijn geëxecuteerd.

Toch hoeft dat de handel met Iran niet uit te sluiten, vindt De Crem. "Het nieuwe politieke klimaat dat ontstaan is door het wegvallen van de sancties, neemt niet weg dat er nog altijd sancties zijn die te maken hebben met de toestand van de mensenrechten. Andere landen zoals Nederland, Duitsland en Frankrijk hebben die afweging ook gemaakt."